Slovenija
7063 ogledov

V enem dnevu bo mogoče zaslužiti 90 evrov

volitve skrinjica Slovenija Profimedia Na voljo bo pet različnih glasovnic.
Državna volilna komisija je določila vrstni red ugotavljanja izida glasovanja na evropskih volitvah in referendumih. Sprejela je tudi spremembo v zvezi s plačilom članom volilnih odborov in tajnikom.

Na današnji seji je Državna volilna komisija (DVK) določila, da bodo volilni odbori 9. junija po zaprtju volišč najprej ugotavljali izid glasovanja v Evropski parlament (EP), kasneje pa še izide glasovanja za vse tri posvetovalne referendume.

Po ugotavljanju izida glasovanja v EP bodo najprej ugotavljali izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja,nato  izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ in na koncu izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Volilni odbori bodo v skladu z navodilom, ki ga je sprejela DVK, na dan glasovanj o volitvah v Evropski parlament in treh posvetovalnih referendumih ugotavljali volilno udeležbo posebej za evropske volitve in posebej za vsak referendum. Volilna udeležba do 11. in do 16. ure se bo javnosti sporočala samo za udeležbo na volitvah v Evropski parlament, po 19. uri pa bodo sporočali tudi udeležbo na posvetovalnih referendumih. Statistični podatki o udeležbi volivcev po spolu in starosti, ki jih morajo zabeležiti volilni odbori, se bodo zbirali za udeležbo na evropskih volitvah in za udeležbo na posvetovalnem referendumu o pomoči pri prostovoljnemu končanju življenja.

Volilni odbori bodo izid glasovanja na volitvah v Evropski parlament lahko razglasili šele po 23. uri, ko se bodo zaprla vsa volišča v državah članicah EU. Izide glasovanj na posvetovalnih referendumih pa bodo lahko razglasili že prej, takoj po končanem ugotavljanju referendumskih izidov. Pri ugotavljanju izida glasovanj mora sodelovati celoten volilni odbor, torej vsi člani volilnega odbora štejejo vse glasovnice, dela si ne smejo razdeliti.

Glasovnice v različnih barvah

volitve skrinjica Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi izdatno povečanega obsega dela ob sočasni izvedbi evropskih volitev in posvetovalnih referendumov je DVK sprejela spremembo pravilnika, ki določa višino nadomestil in povračila stroškov članom volilnih organov in tajnikom. V skladu s to spremembo bodo nadomestila za delo volilnih organov zaradi sočasne izvedbe volitev in referendumov za vsake nadaljnje referendume višja za 20 odstotkov.

Člani volilnih odborov in njihovi namestniki bodo prejeli nadomestilo v višini 90 evrov, predsedniki volilnih odborov in njihovi namestniki pa nadomestilo v višini 106,37 evra. Tajniki in predsedniki volilnih komisij ter njihovi namestniki bodo prejeli nadomestilo v višini 2045,52 evra, člani volilnih komisij in njihovi namestniki pa nadomestilo v višini 779,25 evra, so po seji sporočili iz DVK.

Na vsakem volišču bosta dva volilna imenika, in sicer se bo v enega volivec podpisal za glasovanje na evropskih volitvah, v drugega pa za glasovanje na posvetovalnih referendumih, torej skupaj štirikrat. Volivec, ki bo dal vse štiri podpise, bo prejel pet glasovnic in sicer eno za evropske volitve in štiri glasovnice za glasovanje o štirih referendumskih vprašanjih.

Glasovnica za vsako referendumsko vprašanje bo v različnih barvah. Glasovnica za referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bo vijolične barve za preferenčen glas pa modre barve. Prvo vprašanje na referendumu o konoplji bo rumene barve drugo pa bo rdeče barve.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • Yanez 08:39 15.maj 2024.

    Težko me bo kdo prepričal, da je Svoboda po naključju na prvem mestu volilnega listka. Še težje pa, da je ravno na zadnjem mestu stranka Nič od tega. Da pa sta obe naključji hkrati pa je po verjetnosti primerljivo dobitku ...prikaži več na lotu. Pa ne me basat...

  • Avatar Leon
    Leon 06:58 15.maj 2024.

    Napišite koliko znaša njihova urna postavka ! Volitve trajajo 12 ur brez priprave na volitve.

Sorodne novice