Slovenija
31352 ogledov

Minister za zdravje razlaga, kdaj in kje je treba nositi zaščitne maske

Tomaž Gantar Saša Despot
Minister upa, da tako drastični ukrepi, kot smo jim imeli do sedaj, ne bodo več potrebni.

"V soboto zvečer se je zaprl državni načrt," je ob zaključku aktivnega delovanja CZ dejal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. "To ne pomeni, da smo se umaknili iz zgodbe. Trenutno za vlado pripravljamo analizo, na podlagi katere bomo dopolnili državni načrt. Po vsaki akciji je treba stvari dopolniti, nadgraditi."

Covid-19: UKC Maribor Zdravje Takšne so novice glede novih okužb pri nas

Zahvalil se je vsem, ki sodelujejo v Civilni zaščiti, zdravstvu in vsem, ki so izven tega sistema, za požrtvovalno delo v času obvladovanja epidemije. "Imeli smo težko delo, predvsem takrat, ko so bila skladišča prazna, potrebe pa so bile vsak dan višje," je dejal Šestan. "A tudi to smo uspešno prebrodili. Trenutno smo v fazi zaključevanja. Zaloge, ki so višek, bomo posredovali nazaj na blagovne rezerve. Če se bo stvar ponovila, upajmo, da ne, bomo s sklepom vlade ta sredstva dobili nazaj."

"Čaka nas dosledno upoštevanje medsebojne razdalje, higiena kašlja in rok, uporaba mask. V izogib nesporazumom smo to določili s sklepom vlade. Testirali bomo vse, ki bodo imeli znake respiratornih infektov. Mislim da tako drastični ukrepi, če res ne bi bilo zelo slabo, ne bodo potrebni.

Tomaž Ganatar, minister za zdravje

Analiza bo po besedah Šestana gotovo pokazala določene pomanjkljivosti, ki jih bodo do morebitnega novega vala odpravili. "Prepričan sem, da bomo naslednjo težavo, če nas bo doletela, ustrezno obravnavali," je dejal Šestan.

Ob koncu epidemije ukrepi veljajo naprej

"Z včerajšnjim dnem smo uradno razglasili konec epidemije," je dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar. "Kar ne pomeni, da smo lahko brezskrbni, a čaka nas drugačen način življenja. Ni dolgo nazaj, ko smo se soočili z eno najhujših epidemij. Kljub vsemu smo z vašo pomočjo in hitrim ukrepanjem uspeli doseči, da smo velik del prebivalstva zaščitili."

Zdravstveni sistem in sistem DSO bilo po besedah Gantarja reorganizirati. "Če ne bi sprejemali tako hitrih in učinkovitih ukrepov, spoštovanjem higiene rok in ustrezne fizične razdalje, ne bi mogli danes govoriti o uspešnem zaključku epidemije," je dejal Gantar. "A čaka nas težko delo, tako na področju gospodarstva kot v zdravstvu. Bolezen covid-19 še ni premagana, nimamo ne cepiva ne zdravila, še vedno se v manjši meri pojavlja med nami. Na ukrepe ne smemo pozabiti. Ukrepi veljajo naprej, vsi ukrepi, ki niso bili preklicani s 1. junijem, so podaljšani. Od razmer, ki jih bomo spremljali, je odvisno, katere ukrepe bomo sproščali.

Priprava načrtov na morebitni drugi val

Vmesno obdobje bodo po besedah Gantarja uporabili za pripravo načrtov za soočanje z morebitnim drugim valom epidemije. "Skušali bomo v kratkem obdobju zagotoviti višje standarde, kar se tiče kadrov," je napovedal Gantar. "Potekala bodo ustrezna usposabljanja za zdravstvene in nezdravstvene delavce. Poskušali bomo zagotoviti vsaj eno negovalno bolnišnico, ki je bila potrebna že pred izbruhom epidemije." Podrobnosti glede ustanovitve negovalne bolnišnice ni povedal, pojasnil pa je, da bo potrebno zagotoviti dodatno zdravstveno osebje, za kar bodo potrebna dodatna sredstva. 

Covid-19: UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor

Poskušali bodo doseči, da ukrepi ob morebitnem novem valu okužb ne bodo tako drastični, kot smo jih imeli v prvem valu epidemije, ampak bodo poskušali morebitne izbruhe omejiti. "Nihče ne more napovedati, kaj se bo zgodilo, nihče ni prerok," je poudaril Gantar. "Podoben scenarij, kot se je dogajal marsikje po svetu, tudi v naši soseščini, bi se lahko zgodil tudi pri nas, čeprav si marsikdo ob poteku epidemije, kakršnem smo bili priča pri nas, to težko predstavlja."

Kdaj je uporaba mask obvezna?

Glede uporabe mask ne veljajo več posebna navodila za posamezne sektorje, ampak splošna navodila, da bo potrebna zaščitna maska v zaprtih prostorih, kjer ni možno zagotavljati razdalje 1,5 metra, kot je npr. v javnem prevozu ali zdravstvenih domovih. "Če je razdalja možna, ni obveze po uporabi maske," je dejal Gantar. "Glede na izkušnje, ki jih imamo, je treba ravnati samozaščitno. V primeru hujših kršitev je možno sankcioniranje, a sankcioniranje ni prvotni namen ukrepa."

Po sklepu vlade, ki ga je sprejela v petek, je med drugim obvezno nošenje zaščitnih mask, in sicer:

- v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1.5 metra,
- v javnih prevoznih sredstvih,
- pri osebah z respiratornimi obolenji,
- pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti,
- pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami,
- pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami

Jelko Kacin, uradni govorec vlade, pa je pojasnil, da bomo maske odslej morali imeti vselej pri sebi in jih nositi po potrebi. "Če bo na vhodu v trgovino varnostnik zahteval, naj si ljudje nadanejo maske, bo treba to upoštevati. Če pa bo v trgovini samo en kupec, nošnja maske ne bo smiselna," je dejal.

Vse bo odvisno od gneče, torej, če ne bomo mogli držati 1,5 m razdalje, bo treba nadeti masko. "Gre tudi za to, da sami pri sebi ocenimo, kdaj je to obvezno. Nekateri ljudje bodo ves čas nosili maske, nekateri samo občasno, tretji pa samo, ko bodo drugi od njih to zahtevali. Ravnajte se po zdravi pameti," je dodal direktor NIJZ Milan Krek. Posebej pozorni morajo biti tisti s kroničnimi boleznimi, boleznimi dihal ipd. 

Gostinski lokal v času koronavirusa Koronavirus Slovenija Vlada sprejela sklep glede nošenja mask

Predvidevajo, da bo do okužb še prihajalo. "Še naprej bodo delale vstopne točke, covid-19 ambulante," je napovedal Gantar. "Vsak, ki bo imel znake in bo navajal nevarne kontakte, bo testiran. To je nujno, če hočemo imeti epidemiološko sliko pod nadzorom. V primeru okužbe se bo naredila epidemiološka analiza kontaktov."

V kolikor bi zaznali bistveno slabšanje epidemiološke situacije, bo potrebno določene ukrepe spet zaostriti. "Glede na epidemiološko sliko se bomo odločali ali za sproščanje ali za zaostrovanje ukrepov," je dejal Gantar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • AnzeSmolej 18:22 01.junij 2020.

    KONČNO maske, KI NE DELUJEJO IN SO POVSEM NESMISELNE PROTI VSEM TUDI SMRDEČIM PRDCEM, v SMETI....!.... Naj nihče več ne nosi maske !

  • Vesna Dolšak 15:26 01.junij 2020.

    Nehajte že s tem cirkusom in s temi maskami, bemti nanule! Pa kaj je s temi ljudmi narobe?

  • bodočipartizan 15:14 01.junij 2020.

    Očitno dokler jim veliki Twito ne pove, kako bo, tudi razmišljati ne znajo. Metadonski Krek je pa sploh sinonim za kvazistrokovnjaka nastavljenega na mesto, ki mu mi kos.