Slovenija
119 ogledov

Svet Gibanja Svoboda o reformah in kadrovskih vprašanjih pred koalicijskim vrhom

Robert Golob Jure Makovec/STA
Svet Gibanja Svoboda bo pred koalicijskim vrhom razpravljal o aktualnih političnih razmerah, ključnih reformah in kadrovskih vprašanjih. V ospredju so zdravstvena reforma, plačni sistem in nova komisarska kandidatka Marta Kos.

Popoldne se bo sestal svet največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Kot so za STA potrdili v stranki, bo svet še pred četrtkovim koalicijskim vrhom opravil razpravo o aktualnih političnih razmerah in oblikoval stališča glede dela stranke.

Koalicija bo v četrtek namreč pregledala uresničevanje koalicijske pogodbe in začrtala delo za naprej. Tako je med drugim pričakovati pregled poteka zastavljenih reform. Nosilka nekaterih, za usklajevanje najbolj zahtevnih, je skozi resorje, ki jih vodi, prav Svoboda, med njimi zdravstvene, reforme plačnega sistema v javnem sektorju in davčne reforme.

Pri prvi je trenutno najaktualnejša priprava sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti, osnutek bodo zdravstvenim deležnikom predstavljali prav danes. Pri drugi se izteka čas za dogovor s sindikati, o davčnih spremembah pa v koaliciji pričakujejo dodatne pogovore.

V Svobodi intenzivno delajo tudi na referendumski zakonodaji, pri kateri bodo morali glasove podpore iskati tudi pri opozicijski NSi.

Na mizi tudi kadrovska vprašanja

Aktualna pa so tudi nekatera kadrovska vprašanja. Prvak stranke in premier Robert Golob je tako ta teden vladi predlagal v potrditev novo komisarsko kandidatko, sicer nekdanjo podpredsednico Svobode Marto Kos, ki pa je že pred časom zaradi nestrinjanja s stranko iz nje izstopila. Ni pa še znano, koga bo predlagal za novega ministra za obrambo po izvolitvi Marjana Šarca na mesto evropskega poslanca.

Medtem ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh čaka vnovična interpelacija. Premier in poslanska skupina stranke jo podpirata, so pa do nje zadržani v obeh manjših strankah koalicije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.