Slovenija
2166 ogledov

Golob: "Glede priznanja Palestine je naš pristop inovativen!"

Robert Golob Profimedia
Slovenija bo Palestino priznala, če bodo izpolnjena določena pričakovanja vlade, je danes sporočil predsednik vlafde Robert Golob in pri tem poudaril, da je glede tega sklepa enotna celotna koalicija.

"Vsa dejanja vlade, vključno z današnjim sklepom o začetku postopkov za priznanje Palestine, so usmerjene v to, kako čimprej končati grozote v Gazi in s tem olajšati trpljenje palestinskega ljudstva," je na današnji novinarski konferenci po seji vlade dejal predsednik vlade Robert Golob. 

"Naš pristop je inovativen"

Golob poudarja, da Slovenija kot nestalna članica nosi bistveno večjo odgovornost kot bi jo v preteklosti. "Današnje dejanje je pod lupo celotnega sveta," meni Golob. Na vladi so, kot pravi, iskali ravnotežje med interesi zahodnega sveta, arabskega sveta in vseh držav članic OZN, ki so prispevale glas za izvolitev Slovenije v Varnostni svet. "Naš pristop je inovativen, ker želimo, da skozi dialog, ki ga bo naše dejanje sprožilo, dosežemo vse cilje, za katere si prizadevamo znotraj OZN. Cilje, kot je takojšnje premirje, izpustitev talcev in tudi varnost in obstoj Izraela skozi rešitev dveh držav," razlaga Golob.

Inovativna rešitev: Ko bodo izpolnjena določena pričakovanja

Inovativna rešitev, ki so jo oblikovali na vladi, gre torej v smer, da se priznanje Palestine postavi kot pritisk za dosego prekinitve spopadov. Golob je Izrael ob tem pozval, da preneha napadati Rafo in Gazo ter sede za pogajalsko mizo. "Danes pogajanja potekajo in želim si, da je naše priznanje dodatna vzpodbuda za to, da ta pogajanja stečejo," pravi Golob.

Koordinatorka Levice zadovoljna bolj kot bi "človek pričakoval"

Golob je sporočil tudi, da je bila odločitev na vladi enotna oziroma, da je koalicija glede tega načina priznanja Palestine enotna in poudaril, da jo je pozdravila tudi koordinatorka Levice Asta Vrečko, ki si za takojšnje priznanje Palestine prizadeva vse od ustanovitve.

"Koordinatorka Levice je bila zelo jasna in izrazito pozitivno sprejela ta sklep na vladi, mogoče še bolj kot bi človek pričakoval."

13. junij rok, kmo bodo ocenili, ali so pričakovanja izpolnjena

A priznanje Palestine ne bo takojšnje. Po besedah Goloba sicer ni moč govoriti o pogojih, pač pa o pričakovanjih do vseh vpletenih v spopad. "Izpolnitev teh pričakovanj, torej napredek pri doseganju premirja in izpustitvi talcev, napredek pri reformi palestinskih oblasti, bomo spremljali. Če se bo izkazalo, da je ta napredek hitrejši, bomo priznanje zaključili hitreje, v vsakem primeru pa smo si postavili rok 13.6., ki je skrajni rok do katerega moramo ta proces zaključiti."

Kot je razumeti Goloba, 13.6. torej ni rok do katerega bi vlada v parlament poslala predlog glede priznanja Palestine, potrditi ga mora namreč še državni zbor, pač pa bo najkasneje do takrat vlada naredila dokončno oceno, ali napredek pri pogajanjih in izpustitvi talcev dosega pričakovanja Slovenije za priznanje Palestine. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 62
 • Avatar Garancija
  Garancija 07:57 10.maj 2024.

  Vlada,prvo je treba doma naredit red,potem pa šele druge stvari,sploh pa kaj imate za odločat v našem imenu.Glede tega priznanja ima narod svoje mnenje,ki pa ni tako kot vaše

 • andrija 05:34 10.maj 2024.

  zgodovinsko-slovenija bo prva podprla teroriste

 • pravičnik77 17:58 09.maj 2024.

  res moraš bit inovativen da podpiraš teroriste ko so Hamas, Hezbolah in podobne... za reakcijo Izraela je kriv ravno Hamas, to so palestinci in ne kakšen drug narod.. Ta vlada bo neinovativno padla, prej ko bo, manj škode bi naredila Sloveniji