Slovenija
318 ogledov

Golob in Zelenski podpisala varnostni sporazum

Golob in Zelenski Facebook
Golob poudarja, da je sporazum pomemben dokaz močne in stalne podpore Ukrajini.

Premier Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta danes ob robu vrha Evropske politične skupnosti v bližini Oxforda podpisala sporazum o sodelovanju na področju varnosti in dolgoročni podpori med državama za obdobje desetih let. 

"Danes je poseben dan v odnosih med Slovenijo in Ukrajino. S predsednikom Zelenskim sva podpisala varnostni sporazum med zavezniškima državama. Gre za pomemben dokaz naše močne in stalne podpore Ukrajini," je Golob zapisal na Facebooku.

Zelenski je medtem na omrežju X sporočil, da bo Slovenija v skladu s sporazumom med drugim pomagala pri usposabljanju ukrajinskih vojakov v okviru misije EU za vojaško pomoč v podporo Ukrajini (EUMAM) in sodelovala pri iskanju sredstev za projekte ukrajinske obrambne industrije.

Sporazum v pripravi od spomladi

Vlada je sicer varnostni sporazum, kakršnega je Ukrajina že podpisala s številnimi državami, začela pripravljati spomladi. Predsednica države Nataša Pirc Musar je sprva napovedala, da ga bo podpisala med obiskom v Kijevu konec junija, a se je zapletlo, ker Ukrajina ni podprla osnutka, saj v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Ker sporazum še ni bil v celoti usklajen, ga Golob z Zelenskim ni uspel podpisati niti na nedavnem vrhu zveze Nato v Washingtonu. Voditelja sta ga nato vendarle podpisala danes ob robu zasedanja Evropske politične skupnosti v Veliki Britaniji. Sporazum je prejšnji teden potrdila vlada, s njim pa se je na zaprti seji seznanil tudi odbor DZ za zunanjo politiko (OZP).

Podrobnosti sporazuma

Slovenija se s sporazumom, ki sta ga podpisala Golob in Zelenski, zavezuje, da bo raziskala vse možnosti, da bi Ukrajini še naprej nudila potrebno varnostno in obrambno podporo. V letih 2022, 2023 in 2024 je Slovenija Ukrajini zagotovila 13 svežnjev vojaške pomoči. Enako raven pomoči pa namerava zagotoviti tudi v letošnjem in prihodnjih letih, piše v sporazumu.

Hkrati se je Slovenija zavezala, da bo letos prispevala dodatnih pet milijonov evrov za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine, pa tudi za program Žito iz Ukrajine in za blaženje posledic vojne v Ukrajini za prehransko varnost. Poleg tega se je Slovenija zavezala podpori reformnim ukrepom Ukrajine, ki so bistveni za njeno približevanje Evropski uniji in zvezi Nato.

Obsodba agresije

Sporazum vsebuje tudi obsodbo ruske agresije in neomajno podporo Slovenije ozemeljski celovitosti Ukrajine ter zavezanost skupnim vrednotam, od demokracije do varovanja človekovih pravic in svoboščin. Državi tudi ugotavljata, da Ukrajina in Evropa ne bosta varni, dokler ne bo vzpostavljen pravičen in trajen mir, ki bo spoštoval pravice Ukrajine v skladu z mednarodnim pravom.

Državi potrjujeta zavezanost preiskovanju odgovornosti za zločine, storjene v Ukrajini ali proti njej, vključno z zločinom agresije. Prav tako se strinjata, da mora Rusija odgovarjati za izgube ali škodo, povzročeno Ukrajini, in da je Rusija finančno odgovorna za dolgoročno obnovo Ukrajine.

Ruska državna sredstva bi v luči tega morala ostati zamrznjena, dokler Moskva ne plača škode, ki jo je povzročila Ukrajini, še piše v sporazumu.

Širše sodelovanje

Slovenija in Ukrajina bosta prav tako še naprej poglabljali obveščevalno in protiobveščevalno sodelovanje ter si prizadevali za preprečevanje in odvračanje kibernetskih napadov, kibernetskega vohunjenja in hibridnega vojskovanja.

V primeru prihodnjega oboroženega ruskega napada na Ukrajino se bosta Ljubljana in Kijev na zahtevo enega od njiju v 24 urah posvetovala in določila ustrezne nadaljnje korake. V takih okoliščinah bi Slovenija Ukrajini po potrebi lahko zagotovila hitro in trajno politično, varnostno, vojaško, humanitarno in gospodarsko pomoč.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Avatar jezeran
    jezeran 21:16 18.julij 2024.

    Super naj se obleče v bojne barve in gre v Kiev, jest ne grem

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 21:14 18.julij 2024.

    Zelenski NI predsednik Ukrajine, zato je vsak sporazum z njim popolnoma ničen! Golob nima pooblastil, da s kriminalci popisuje državne pogodbe! Slava Rusiji!

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 21:08 18.julij 2024.

    Prejšnji PV je uvajal novodobni fašizem v Sloveniji, sedanji PV ga pa podpira na tujem. Če večina evropskih držav in celina, ki naj bi jo odkril Krištof leta 1492 podpirajo neofašizem, ga bomo pa še mi, da ne izgubimo zaupanja ...prikaži več prijateljskih držav. Strahopetno, žalostno in pomilovanja vredno delovanje predsednika vlade, Ali je pa res tako slep, da ne vidi realne slike dogajanja?