Slovenija
83 ogledov

Golob: Praznujemo pogum, odpor proti potujčenju ter negovanje kulture in identitete

Robert Golob Profimedia
Na današnji dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po besedah premierja Roberta Goloba praznujemo pogum in prizadevanja naših prednikov, vztrajni odpor proti potujčenju ter negovanje našega jezika, naše kulture in identitete. Vse to nas je po stoletjih prizadevanj pripeljalo do našega skupnega zgodovinskega cilja, je zapisal.

Golob je v poslanici ob današnjem prazniku zapisal, da lahko danes v svoji lastni državi simbolno praznujemo povezanost, enotnost in razcvet našega naroda. To ni samoumevno in je danes še posebej pomembno, ker živimo v času s številnimi izzivi zaradi ogrožanja miru in svobode za številne prebivalce našega planeta, je dodal.

Ni pa to dan, ko bi se le ozirali v preteklost. Ponosni smo lahko na tisto, kar smo dosegli, in na tisto, kar načrtujemo, je prepričan. "Danes pozabimo na vašo pregovorno skromnost, čas je, da se sliši o vaših dosežkih - o odličnosti turizma, vrhunski kulinariki, upravljanju naravnih vrednot, bogati kulturni dediščini in srčnosti ter gostoljubnosti ljudi v vaših krajih," je nagovoril Prekmurce.

Ob tem je ugotovil, da so v zadnjih letih v Prekmurju skokovito povečali svoj znanstvenoraziskovalni potencial in razvojno postajajo eden najživahnejših delov države. "Vaša regija tako končno dobiva podobo in ugled, ki ji že od nekdaj pripadata," je zapisal.

Slovenija je pisana sestavljanka raznolikosti - geografskih, zgodovinskih in človeških. Kar velja, pa je po Golobovih besedah to, da smo povezani z istimi cilji, da gradimo državo, ki bo vedno lahko ponosna na svojo preteklost, hkrati pa polna upanja za prihodnost. Državo, v kateri bodo zagotovljeni mir, varnost in blaginja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • mirror 10:51 17.avgust 2024.

    Res imaš pogum, da ljudstvu lažeš v obraz!

  • mirror 10:46 17.avgust 2024.

    Potujčevanje! V Ljubljani je slovenska beseda na cesti redkost. V organe upravljanja postavljate tujce. Pogum bi bil, če bi to vlado vrgli na politično smetišče. Sicer pa ko Tavbi odpre usta se v hipu zlaže.

  • atamama 10:02 17.avgust 2024.

    Ni samo to problem. Beremo danes o incidentu v azilnem domu. Sodnik-ca NI dal izgnati migranta češ da je premlad. Kaj pomeni to za migrante in kakšne posledice za varnost državljanov? To je signal, ne bomo vas obsodili po zakonu? ...prikaži več Kaj bo poslal partnerico po Viču brez varnostnika? Sigurno ne.In sedaj nam PV sadi rožice o tem kako smo ponosni. Še sreča da je na dopustu, pa vemo da to bluzenje ni iz njegovih ust. Naj naredi poteze, da bo Slovenec v SLO gospodar, kajne?