Slovenija
6722 ogledov

Sredi naselja "smetiščni turizem", miši in podgane

Hrastnik smeti Facebook Prizor, posnet v začetku avgusta v Hrastniku.
Po pozivih občanov so se odgovorni zganili in naredili red.

V prvih avgustovskih dneh so bile na enem od družbenih omrežij objavljene fotografije iz Hrastnika, na kateri je videti povsem neurejen ekološki otok sredi blokovskega naselja.

"Občani opozarjajo na sramotni ekološki otok za cerkvijo pri TP v Hrastniku. Zabojniki brez pokrova, polomljeni sistemi za odpiranje z nogo, raztresene smeti po bližnji okolici, plevel, smrad, insekti, miši in podgane ...," so zapisali administratorji strani Ogledalo Zasavja.

"Najhujše pa je odlaganje kosovnih odpadkov, saj je vsak mesec brez izjeme, otok poln že kmalu po rednem odvozu," so nadaljevali avtorji in opozorili še na pojav nove veje "turizma".

"Poleg tega imamo tukaj nekakšen smetiščni turizem, saj se ljudje ustavljajo z avtomobili, da brskajo po smeteh, saj iščejo še uporabne zadeve in pustijo za seboj še bolj razmetano," se je glasil nadaljnji opis stanja.

Hrastnik smeti | Avtor: Facebook Facebook

Predlagali so takojšnjo ureditev pravilnega ekološkega otoka, torej z betonskimi stebri in streho, obenem pa pozvali, da se vzpostavi sistem, ki bo odlaganje odpadkov na tej lokaciji omogočil le stanovalcem bližnjih stanovanjskih objektov.

Deponija je zelo blizu

Odgovorni so se na odzive zganili in počistili nesnago. Ekološki otok je zdaj v precej bolj sprejemljivem stanju, toda kosovni odpadki so se spet začeli nabirati.  

"Zadevo smo počistili, bila je res velika količina kosovnih odpadkov. Po opažanju stanovalcev so jih vozili celo iz drugih občin,” je za Zon dejal direktor Komunale Hrastnik Matej Kuhar.

Ta je izpostavil, da komunala kosovne odpadke odvaža prvi teden v mesecu, a na nekaterih odlagališčih ljudje ne upoštevajo navodil in kosovne odpadke odlagajo čez celoten mesec.

Vsak občan Hrastnika lahko brezplačno odpelje odpadke na deponijo Unično, če plačuje komunalne storitve ravnanja z odpadki. Za večje količine in gradbene odpadke je možno na lokacijo naročiti tudi kontejner, kar pa je seveda plačljivo.

Hrastnik smeti | Avtor: Facebook Facebook

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • munja 09:30 24.avgust 2024.

    Vem, da me boste popljuvali, ampak odkar imamo v bloku "južne brate" so glede smeti nastali veliki problemi. Tudi prej je že bilo kaj, ampak dosti manj. Primer: v kartonsko škatlo zmečejo vse: plastiko, bio odpadke, manjše kartone, še kaj ...prikaži večj lesenega in to potem odvržejo v kanto za mešane odpadke, ker oni smatrajo, da so to mešani odpadki. Ker se jim ne da odpirat vrat, vrečke dajo kar na kante. Živali itak to zavohajo in razvlečejo te vrečke, ki padejo na tla in smrad in nered sta tukaj.

  • Avatar karjola
    karjola 08:20 24.avgust 2024.

    A je res tako težko postavit kamere? Morda se bojijo da bo ulovilo kakega pomembneža

  • Avatar NickMason
    NickMason 07:33 24.avgust 2024.

    Obstajajo znaki za prepoved odlaganje kosovnih smeti,do takrat pa bo vsak vrgel kosovni odpadek brez razmisleka.

Sorodne novice