Slovenija
38 ogledov

Institut odpravlja nepravilnosti

Institut Jozef Stefan Saša Despot
Institut Jožef Stefan po mnenju računskega sodišča izkazal delno zadovoljive ukrepe pri odpravi nepravilnosti.

Računsko sodišče v porevizijskem poročilu o Institutu Jozef Stefan (IJS), po septembrskem izreku negativnega mnenja o pravilnosti poslovanja v letu 2009, ugotavlja, da je IJS s popravljalnimi ukrepi izkazal delno zadovoljive ukrepe pri odpravi določenih nepravilnosti med drugim glede osnovnih plač, napredovanj in dodatkom uslužbencem.

Negativno mnenje za leto 2009

Računsko sodišče je institutu izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v letu 2009, saj je ta med drugim javnim uslužbencem izplačal najmanj za 27.421 evrov previsoke in za 3023 evrov prenizke plače. IJS je v istem letu tudi financiral delovanje Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana ne da bi imel za sklenitev dogovora ustrezno pravno podlago.

Kot je razvidno iz septembrskega negativnega mnenja, je institut v nasprotju z zakonodajo javnim uslužbencem tudi plačal premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, kolektivnega nezgodnega zavarovanja in osebnih zavarovanj. Računsko sodišče je takrat tudi ugotovilo, da pri nabavi materiala in storitev IJS ni ravnal v skladu s predpisi s področja javnega naročanja, z dobavitelji blaga in storitev pa ni sklenil pogodb.

Podpisali dogovore o plačilu preveč izplačanih plač

Iz odzivnega poročila s popravljalnimi ukrepi instituta je razvidno, da je za odpravo nepravilnosti, ugotovljenih pri določitvi osnovne plače, napredovanjih, premestitvah na drugo delovno mesto in dodatkih javnim uslužbencem, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, ki so zahtevale sklenitev novih pogodb o zaposlitvi, začel izplačevati plače v skladu z izračuni iz novih pogodb. Vsi javni uslužbenci, katerih obveznosti za vračilo še niso zastarale, so podpisali dogovore o vračilu preveč izplačanih plač.

IJS je tudi prekinil dogovor o sodelovanju z Mednarodno podiplomsko šolo Jožefa Stefana, a aktivnosti, ki jih je začel za sklenitev nove pogodbe s to šolo, dopuščajo tveganje, da nova pogodba ne bo sklenjena v skladu s predpisi ter da bo prav tako vsebovala obveznosti financiranja pogojev za opravljanje pedagoškega in raziskovalnega dela šole, meni računsko sodišče. To bi pomenilo, da bo institut po tej pogodbi šoli še vedno zagotavljal dodatna finančna sredstva, ki nimajo podlage v pogodbi o ustanovitvi šole.

Po oceni računskega sodišča pa so ukrepi glede plačevanja premij prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, kolektivnega nezgodnega in osebnega zavarovanja za zaposlene, oddajanje prostorov in naročanja storitev ter plačila s kreditno kartico, ki jih je sprejel IJS, zadovoljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.