Slovenija
5732 ogledov

"Janković me je opozoril, naj se ne vtikam!"

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Kriza v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je 7. decembra v ZD Ljubljana uvedel izredni upravni nadzor nad delovanjem, je sporočil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. V zadnjih dveh letih je ZD  Ljubljana zapustilo 33 zdravnikov. Zaradi pomanjkanja zdravnikov so morali paciente iz enote Polje v enoto Fužine, kjer se prav tako spopadajo s pomanjkanjem zdravnikov.

Po nastopu nove direktorice množični odhodi

Ljubljana 19.12.2012 doc. dr. Tonka Poplas Susic (strokovna vodja ZD Lj), novina | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po tem, ko je lani mesto direktorice v ZD Ljubljana prevzela Antonija Poplas Susič, so predstojniška mesta zapustili vsi zdravniki, razen vodje SNMP, v prvih mesecih vodenja vsi zaposleni za investicijsko vzdrževanje, več informatikov in vodja kadrovske službe, veliko je odpovedi srednjih medicinskih sester, je pojasnil minister. 

Na območju ZD Ljubljana v letu 2018 19.284 oseb brez izbranega osebnega zdravnika, v letu 2022 pa že 31.341. 

Nadzor tudi v zasebnem zavodu direktorice

Direktorica doma je ob vodenju ZD še lastnica zdravstvenega zavoda Multimedicus. Poplas Susič ima dve koncesiji, ki jih je podelila občina Ljubljana. "Laboratorij in informatiko najema po ugodni ceni od ZD Ljubljana," razlaga minister.
Zavod Multimedicus je od ZZZS letos prejel 240 tisoč evrov, kar je 20 odstotkov več kot lani in enkrat več kot leta 2018, navaja minister. Poplas Susič je v lastnem zavodu zaposlena 20-odstotno in tam opravlja tudi zdravniško delo, ki ga v ZD ne opravlja. Tudi v Multimedicusu poteka izredni nadzor. "Ko bo nadzor končan, bomo ukrepali," napoveduje minister. 

Janković: Direktorico pustite na miru

Minister poudarja, da ima pristojnosti nad ZD Ljubljana mestna občina Ljubljana, ne ministrstvo. Po tem, ko je ljubljanskega župana Zorana Jankovića obvestil o uvedbi nadzora, ga je ta opozoril, naj ZD Ljubljana in tamkajšnjo direktorico pusti pri miru. Kljub temu je ministrstvo "šlo v akcijo," pravi minister. "Cilj je videti, kaj se dogaja, to je edini mehanizem, ki ga MZ ima, če želimo odreagirati, je to edina možnost, to ni napad na nikogar," pravi minister. "Mislim, da ni nihče v tem sistemu ni nad ljudmi, naloga države je, da zagotovi zdravnike. Delamo vse."

Drugje presežek, v Ljubljani izguba

Zdravstveni domovi so v letošnjem letu do septembra skupaj ustvarili presežek v vrednosti 9,5 milijona evrov. V ZD Ljubljana pa so v tem obdobju ustvarili 82.000 evrov izgube. V letu pred tem so ustvarili 646.000 evrov dobička, leta 2020 skoraj 200.000 evrov dobička, leta 2019 skoraj 600.000 evrov dobička, je še navedel Bešič Loredan.

 

 

 

 

Komentarjev 30
  • Pišmevuh 17:56 21.december 2022.

    Ne se vtikat, kjer ga on vtika.

  • matyazg 17:18 21.december 2022.

    Zaradi takega "nasveta" bi moral Janković TAKOj odleteti!

  • Avatar pantani
    pantani 14:47 21.december 2022.

    nje,nje,nje...