Slovenija
3602 ogledov

Janša: "Trenutno delamo s tem, kar imamo in kar bomo zagotovo dobili"

Janez Janša
1/6
Anže Petkovšek
Predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek predstavljata načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta.

Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo že konec decembra s cepljenjem stanovalcev in zaposlenih v domovih starejših občanov ter zdravstvenih delavcev. Danes so ponekod začeli tudi s cepljenjem starejše populacije izven domov starejših občanov. 

V Sloveniji za zdaj cepimo s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech, kmalu pa pričakujemo tudi cepivo Moderne. 

Kako bo cepljenje potekalo v prvi polovici leta, predstavljata predsednik vlade Janez Janša in direktor NIJZ Milan Krek. Kot je povedal premier, je načrt pripravljen glede na do zdaj potrjene dobave. Strategija je osnovana na osnovi skupnih priporočil Evropske komisije glede prednostnih skupin za cepljenje. 

Pfizer glede dobav najbolj obetaven in zanesljiv

"Ko gre za Pfizerjevo cepivo, ki ga že uporabljamo, je količina, ki jo imamo zagotovljeno, še enkrat večja od prve. Slovenija je konkurirala za milijon odmerkov, dobila jih je 900 tisoč in še nekaj. Potem pa smo v petek poskušali dobiti še milijon dodatnih odmerkov in dobili smo jih nekaj manj kot 900 tisoč," je povedal Janša. Poudaril je, da je Pfizerjevo cepivo glede dobav najbolj obetavno in so se tudi s časovnega vidika napovedanih pošiljk izkazali kot zanesljivi. "Kako bo z drugimi proizvajalci, pa bomo še videli," je dodal.

Krek je povedal, da bodo vsak ponedeljek dobili približno 17 tisoč odmerkov cepiv, ki jih bodo potem čez teden razdelili. "Imamo poseben program, zdravniki bodo vnašali svoje potrebe, mi pa bomo glede na njihove potrebe cepivo razdelili. Potrebujemo približno en dan, da pripravimo paket, ki se potem razvozi po Sloveniji," je pojasnil.

V primeru Moderne je situacija nekoliko bolj zapleteno, saj je ameriška administracija lani javno oznanjala, da bodo lahko ameriška podjetja cepivo izvažala šele, ko bo zadoščeno domačim potrebam. To je glavni razlog, da je Evropska komisija naročila manjše količine omenjenega cepiva. Glavni moteči faktor pri naročanju dodatnih količin cepiva Moderne  je, da niso zagotovljeni roki dobav. "V zadnjih dneh smo naročili še sto tisoč odmerkov, nimamo pa garancije dobave, razen da naj bi bila do konca leta. Za prvo količino imamo nekoliko bolj precizirane najave dobav, a niso 100-odstotne, zato jih je treba jemati z rezervo," je poudaril Janša. 

Od obeh cepiv, ki sta v Evropi že odobreni, bo letos na voljo več kot 2 milijona odmerkov, kar zadostuje za cepljenje 1,1 milijona ljudi. 

strategija cepljenja covid-19 dobave cepiv po kvartalih | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Pri cepivu podjetja AstraZeneca je pri testiranju prišlo do zapletov

Slovenija sodeluje tudi pri naročilu cepiv, ki pa še nimajo odobritve Evropske agencije za zdravila. Največji delež predstavlja cepivo podjetja AstraZeneca. "Slovenija si je zagotovila proporcionalni delež v višini skoraj 1,4 milijona odmerkov. Ker pa je pri testiranju prišlo do nekaterih zapletov, se je postopek odobritve zavlekel. Šele danes je prišla uradna vloga za odobritev tega cepiva," je pojasnil Janša. 

V igri sta še dve cepivi, kjer ima Slovenija delež v količini dodatnih dveh milijonov odmerkov. Vendar pa ne eno ne drugo cepivo še ni bilo odobreno v EU. 

Načrt cepljenja je pripravljen na podlagi podatkov o zagotovljenih dobavah, ki jih ima vlada do zdaj. "Takoj, ko bomo dobili natančnejše podatke, na katere se bomo lahko zanesli glede cepiva AstraZeneca, kjer naj bi dobili zelo hitro velike količine, bomo ta načrt novelirali. Trenutno delamo s tem, kar imamo in kar računamo, da 100 % dobimo," je še povedal Janša.

strategija cepljenja covid-19 cepiva brez odobritve | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Konec leta bo treba te ljudi cepiti še enkrat

Če seštejemo vse naročene količine odmerkov, lahko ugotovimo, da je naročenih več odmerkov, kot bi jih rabili glede na prebivalstvo Slovenije. "Pri nekaterih, ki niso še odobrena, je deloma to golob na strehi, zato je dobro imeti rezerve. Poleg tega ne vemo, koliko časa traja imunost po cepljenju. Računa se, da najmanj šest mesecev. Lahko računamo na to, da bo treba jeseni ali konec leta te, ki se zdaj cepijo, cepiti še enkrat. Zato bo Slovenija tudi v prihodnje sodelovala pri naročilih in iskala lastne možne dobave v kontaktih s proizvajalci. V tem trenutku je za Slovenijo prednost, da smo del evropskih naročil," je poudaril Janša. 

Zavedati se je treba, da si vse države želijo cepiva in ga po Janševih besedah aktivno iščejo: "V tem trenutku je na svetu 150 držav, ki iščejo cepivo, in vse države iščejo zdaj, takoj, proizvodne kapacitete pa so, kakršne so. Z vsakim novim proizvajalcem, ki bo imel odobreno cepivo, se te možnosti sproščajo. Dokler bo povpraševanje večje od ponudbe, toliko časa bomo iskali dodatne možnosti znotraj skupnih naročil, pa tudi drugače." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • rierieneed 05:01 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • alfabeta 19:51 12.januar 2021.

    Sđs še vedno zagovarja svojega firerja?

  • alfabeta 19:50 12.januar 2021.

    Še vedno ga gledamo. A njegov čas se je iztekel že lani poleti.