Slovenija
6967 ogledov

Premierjevo pismo povzročilo razburjenje

Janez Janša Vlada RS
Inštitut 8. marec zanima, na kakšni pravni podlagi je lahko premier dostopal do centralnega registra prebivalstva.

Inštitut 8. marec je na informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik naslovil vprašanja, povezana s pismom, ki ga je državljanom poslal predsednik vlade Janez Janša. Zanima jih predvsem, na kakšni pravni podlagi je lahko dostopal do centralnega registra prebivalstva, so danes sporočili.

"Na kakšen način in na kakšni pravni podlagi je predsednik vlade lahko dostopal do centralnega registra prebivalstva in katere naloge iz svoje pristojnosti pri tem izpolnjuje kot predsednik vlade," so vprašali informacijsko pooblaščenko.

Kraj prebivališča je namreč po njihovih navedbah osebni podatek, ki ni splošno dostopen, podlago za vpogled pa se dobi v zakonu, pisni zahtevi ali v pisni privolitvi posameznika, na katerega se podatki nanašajo. "Na ovojnici so ime in priimek, torej ni šlo za generalno pošiljanje vsem gospodinjstvom, mnogi so dobili pismo kar na naslov začasnega prebivališča," so dodali v Inštitutu 8. marec.

Predsednik vlade je državljanom v petek poslal pismo, v katerih se tistim, ki so se že cepili proti covidu-19, zahvaljuje, ostale pa vljudno prosi, da o tem razmislijo. "Naj bo to vaša svobodna, a odgovorna odločitev," je pozval in spomnil na dneve cepljenje, ki se začnejo v nedeljo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • mirror 17:00 19.december 2021.

    Premierjevo pismo je povzročilo razburjenje med levičarji. Razumljivo. Odlično predsedovanje Evropi pa še Vizjak je ostal minister. Potem pa kot bi na na svežo rano nasul soli še oglasi Janša s pismom z božično-novoletno čestitko in priporočilo za cepljenje.

  • Detel5ica 13:09 19.december 2021.

    Informacijska pooblaščenka in večina komentatorjev zopet iščejo dlako v jajcu

  • nenad_brigita 12:32 19.december 2021.

    In kdo pošilja pisma? Ista oseba, ki pisem ne odpira. Piše jih, bere pa ne.