Slovenija
44 ogledov

Kanalizacija prepušča?

V Stranjah imajo poplave povprečno dvakrat na leto, zalilo pa jih je tudi ob zad Žurnal24 main
Kanalizacija. Krajani pravijo, da je iz nje bruhala voda, na občini to zanikajo.

V Stranjah imajo dvakrat na leto poplave, zadnje obilne padavine pa so povzročile za le okoli deset centimetrov višji nivo vode, pove tam živeči Janez Slak. “Težava je v tem, da je voda bruhala iz novega kanalizacijskega sistema, na katerega ni še nihče priključen,” izpostavlja.

Strah, kaj bo v prihodnje
V tem povodju je bilo v črpališču sedem metrov vode. Jaški, globoki štiri metre, so bili polni vode. Iz cevi, ki prihaja iz Žubine, je bruhala voda. Sistem bi moral biti vodotesen, se pravi, da voda ne bi smela priti ne notri ne ven. Kaj bo šele, ko bodo notri tudi fekalije?” se sprašuje.

10 centimetrov je bila ob zadnjih obilnih padavinah raven vode višja kot po navadi.

 

V Stranjah smo nekateri nižje od jaškov. Ko bomo priključeni na novi sistem, bo fekalna voda ob poplavah pritekla nazaj. Dvakrat na leto se bomo spraševali, ali bo iz stranišča in jaškov voda skupaj z gnojnico in fekalijami pritekla v naše prostore. V mojem stanovanju bi je bilo približno meter in pol,” zatrjuje.

Sistem je vodotesen
Voda v nov kanalizacijski sistem ni mogla priti, odgovarjajo na trebanjski občini. “Nov kanalizacijski sistem ni mogel povzročiti nobenih problemov, ker še ne deluje, ljudje nanj še niso priključeni,” pojasni Rado Javornik, direktor občinske uprave.

Gre za avtonomen sistem, ločen od drugih, ki ne more povzročati nobenih težav in jih tudi ne bo. Meteorne vode ne morejo priti noter, ker so cevi vodotesne,” izpostavi in doda, da ni strahu, da bi voda udarila ven. “Sistem je vodotesen, to je preverjeno, jaški in črpališča so pokriti, to se ne more zgoditi,” pristavi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.