Slovenija
31 ogledov

Kangler niža najemnine

Franc Kangler mediaspeed
Ceneje. Mariborski svetniki bodo danes odločali o 15 odstotkov nižjih najemninah za občinske lokale.

"Najemnine bi se lahko znižale že prej. Res pa je, da takšna poteza v časih, kot so, nikoli ni prepozna," je za Žurnal24 povedala Tatjana Mileta, predstavnica Gospodarskega interesnega združenja Stari Maribor.

V dveh letih 33 praznih

Občinski svetniki Mestne občine Maribor (MOM) bodo namreč na današnji seji med drugim obravnavali predlog mestne uprave, naj se za 15 odstotkov znižajo profitne najemnine gospodarskim subjektom, ki jih upravlja občinski urad za gospodarske dejavnosti. Če bo mestni svet sklep sprejel, bodo najemnine cenejše od 1. septembra.

"Takšen ukrep predstavlja neposredno pomoč gospodarskim subjektom v času gospodarske krize, saj jim pomembno znižuje fiksne stroške," so pojasnili na MOM, dodali pa, da bodo tako napolnili tudi nekatere občinske lokale po mestu, ki so zdaj prazni. V slabih dveh letih so zaradi gospodarske krize najemniki odpovedali najem kar 33 občinskim lokalom. Najemnine, izračunane na podlagi odloka o oddajanju poslovnih prostorov, garaž in garažnih boksov v najem, se zdaj v strogem centru mesta gibljejo do 13 evrov na kvadratni meter. "Omejujejo nas zakoni, sicer bi najemnine znižali še bolj," je za Žurnal24 dejal Franc Kangler, župan Maribora.

Rešitev v novem davku?

Miletova pa pravi, da bi morali najemnine znižati tudi zasebni lastniki. "Ti nabijejo cene v nebo. Če ne dobijo najemnika sredi mesta, pa lokal raje pustijo prazen, kar kazi podobo Maribora," je dodala. Rešitev vidi v tem, da bi država uvedla davek na zaprte lokale, vendar pravi: "Bi pa raje nižali najemnine, kot pa da bi plačali davek."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.