Slovenija
12095 ogledov

Kar pripravite se: Meteorologi pojasnili, do kdaj nas čaka pripeka

Vsaj do naslednje srede nas čakajo tropske temperature.

Animacija prikazuje dvig temperature, kjer se za obdobje enega tedna lepo vidi, kako nas bo dosegel vroč subtropski zrak. To pomeni, da bomo od danes naprej do prihodnjega četrtka po večini države beležili temperature nad 30 °C. Ponekod na Primorskem in na vzhodu države se bo segrelo tudi do 34 °C.

Poslabšanje nas čaka v sredo oziroma v četrtek, ko nas bo iznad Atlantika dosegla višinska dolina hladnega zraka in ko se bo odcepilo višinsko jedro hladnega zraka. Prav tedaj pričakujemo pogoste padavine v obliki neviht.

Današnja osvežitev je prišla še kako prav (čeprav ne povsod), kajti v prihodnjih dneh bo znova pritisnila vročina. Morda pa bi bilo tudi smiselno, da meteorološko poletje po novem zaključimo s 30.9. in ne 31.8., glede na te anomalije v preteklih letih :) 💭 Animacija prikazuje dvig temperature na 850 hPa oz. 1500 m n.v., kjer se za obdobje enega tedna lepo vidi, kako nas bo dosegel vroč subtropski zrak. To pomeni, da bomo od jutri naprej do prihodnjega četrtka po večini države beležili temperature nad 30°C. Ponekod se bo segrelo tudi do 34°C (Primorska, vzhodni del države). Poslabšanje nas čaka v sredo oz. v četrtek, ko nas bo iznad Atlantika dosegla višinska dolina hladnega zraka in ko se bo odcepilo višinsko jedro hladnega zraka. Prav tedaj pričakujemo pogoste padavine v obliki neviht - več o tem pa v drugem tednu. Vreme po dnevih si lahko preverite na povezavi: https://neurje.si/vreme-podrobneje/

Posted by Neurje.si on Tuesday 27 August 2024

Na jugu Italije, kakor tudi nad Črnim morjem se zadržujeta jedri hladnejšega in vlažnega zraka. Medtem ko bo zahodna polovica Slovenije pod vplivom južnih vetrov, bo vzhodna polovica pod vplivom vzhodnih (do večera), prav zaradi prej omenjenega ciklonskega območja.

K nam bo po višinah dotekal nekoliko bolj vlažen zrak, zato bodo v popoldnevu nastale kratkotrajne nevihte, ki pa ne bodo povzročale večjih težav. Čez dan dneva se lahko v rumeno zarisanem območju pojavijo posamezne plohe in nevihte, kjer bodo možni kratkotrajni nalivi.

V četrtek bo sončno, po nekaterih nižinah pa zjutraj megleno. Pozno popoldne v hribih ni izključena kakšna ploha in nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 27 do 31, na Primorskem do 34 °C.

V petek in soboto bo sončno in vroče.

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:37 28.avgust 2024.

    Namesto ime neurje bi za njih bolj bilo primerno neumje! Vedno neumnosti klatijo ki se izkažejo za vedno napačne napovedi

  • miho 19:11 28.avgust 2024.

    Ohladitve ne bo več. Tudi pozimi nas čaka 20°C čez dan.