"Ena je, a je velika. V njej so najkvalitetnejše sestavine in je vrhunsko pripravljena. Strežemo jo samo v sezoni, pri nas ni proizvodov iz trgovskih centrov," je o visoki ceni polnjene paprike za hrvaški spletni portal 24sata povedal lastnik restavracije Element v Splitu. "Cene pri nas vključujejo visoko plačo kuharja, kvalitetno hrano in ambient. V glavni sezoni tukaj dela 15 ljudi, vse to je treba plačati." Za papriko s pirejem je v restavraciji v središču tega obalnega mesta treba odšteti 105 kun (13,89 evra).
Spletni portal si je zabeležil še druge cene. Navadna kava v restavraciji stane 25 kun (3,31 evra), kapučino pa kar 28 kun (3,70 evra).
V bližnji Trattorii Bajamonti stane deset dag pršuta 80 kun (10,58 evra), kar je po oceni portala dvakrat več kot drugje. "Pri nas je vse sveže, nimamo globoko zamrznjene hrane, imamo ribe prve kvalitete," se je za 24sata pohvalila Ivana Ferac, vodja kuhinje Bajamontija.
Kaj pa bebci Hrvaški pravijo za kavo. A tud ona ni zmrzjena iz frižidera, ampak je domača ????
Že dvajset let isto: pred pričetkom turistične sezone so Hrvatje previdno tiho in vljudni, Slovenci pa si jih privoščimo in povemo kaj je pri njih narobe. Ko se Septembra vseh 2 milijona Slovencev vrne na svoje domove je obratno: mi… ...prikaži več smo tiho, Hrvatje pa začnejo kritizirati in s politiko na čelu postavljati pogoje glede mej, bank, jedrskih odpadkov itd.Rešitev glede visokih cen pa je enostavna: diskonti, roštilj v lastni režiji in čim več piva s sabo.
V Španiji v manj poznanih, a zelo lepih krajih kot npr. Tossa de Mar je pivo, ki ga omenjate vsaj za četrtino cenejše kot na Hrvaškem, na Malti pa za vsaj 30% cenejše, a resda v krajih kot sta Mosta… ...prikaži več in Rabat, ki nista čisto ob obali, pač pa 10 minut vožnje z avtobusom v celino, čeprav je bilo cenejše za 5-10% tudi v nekaterih lokalih vstran od glavne ulice v Valletti.