Slovenija
261 ogledov

Kazenska ovadba zoper predsednico državnega zbora

Urška Klakočar Zupančič Nebojša Tejić/STA
Stranki NSi in SDS naznanili sum kaznivega dejanja zoper predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

V NSi menijo, da je Urška Klakočar Zupančič kršila zakon s tem, ko na dnevni red seje državnega zbora ni dala zahteve poslancev NSi in SDS za ustanovitev preiskovalne komisije o delovanju podjetij v slovenski energetiki. Predsednica DZ te točke dnevnega reda doslej ni uvrstila na sejo DZ, ker se je sklicevala na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je nujno odpraviti.

Zaradi domnevno nezakonitega oviranja ustanovitve preiskovalne komisije so poslanci strank NSi in SDS Policiji in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanili sum storitve kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma kaznivega dejanja nevestnega dela v službi zoper predsednico državnega zbora. 

Julija so poslanci NSi in SDS vložili zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela delovanje podjetij v slovenski energetiki. Zahteve poslancev Klakočar Zupančič še vedno ni dala na dnevi red seje državnega zbora in tako onemogoča, da bi se omenjena parlamentarna preiskovalna komisija sploh ustanovila, pravijo pri NSi.  

Klakočar Zupančič se sklicuje na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vztraja,, da ima zahteva za odreditev preiskave nepravilnosti, ki jih je nujno odpraviti. 

Zakonodajno-pravno služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Predlagatelji so sicer pripravili čistopis omenjene zahteve, predsednici DZ pa očitali onemogočenje dela opozicije, kršenje poslovnika DZ in ustave ter zlorabo položaja, v SDS so namigovali tudi na možnost kazenske ovadbe zoper Klakočar Zupančičevo.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.