Slovenija > Komentarji in kolumne
2 ogledov

Na pregled hočemo takoj! Se izplača.

Janez Zalaznik (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Pa vzemimo kredit, da bomo lahko pregledali vse, ki čakajo. Gotovo bi se povrnil.

Predstavljajte si, da kupite stroj za tiskanje majic in postanete konkurent sosedu. Težava je, ker njegov stroj na dan natisne desetkrat več majic kot vaš. Preživite lahko, če je vaš stroj desetkrat cenejši ali če delate desetkrat ceneje.

Oboje je malo verjetno. Zdravstvo seveda ni tiskanje majic. Cene enakih storitev so povsod enake, zdravniki v istem plačilnem razredu so plačani enako. Kateri stroj bo kdo kupil, določa ministrstvo. Koliko ga bo lahko na stroške javne blagajne uporabljal, se z bolj ali manj stisnjenimi zobmi dogovorijo zdravstvena zavarovalnica, ministrstvo in izvajalci. In zgodi se, da nekateri stroji delajo desetkrat manj kot drugi.

Primer slabe prakse

Prijateljica mi je razlagala, da imajo tisti z dobrim zdravstvenim zavarovanjem v ZDA cel kup rednih preventivnih pregledov, s katerimi odkrivajo bolezni že na začetku. Odgovor zakaj, je seveda denar.

Zavarovalnice so izračunale, da je to bistveno cenejše, kot če bi bolezen odkrili pozneje. Takrat bi bilo zdravljenje daljše, možnosti ozdravitve manjše, stroški pa astronomski. Pri nas takih izračunov menda ni naredil še nihče, zato je tudi malo sistematičnih preventivnih pregledov.

Ko vas že kaj boli, na slikanje čakate še kak mesec ali dva. In naše super zavarovanje pokrije vse stroške operacij in ležanja v bolnišnici. Za preventivo in diagnostiko, ki sta (izračunano) najcenejši, pa ni denarja. Če bi bili v zdravstvu vsaj malo manj javni in bolj preračunljivi, bi bilo bolje za vse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.