Slovenija
11309 ogledov

"Nočem, da se ponovi komisarska saga Bratušek!"

Milan Brglez Anže Petkovšek Milan Brglez, intervju s kandidatom za predsednika Slovenije.
Ob imenovanju Tomaža Vesela opozorila o možnih političnih zapletih.

V Bruslju se čudijo potezi predsednika vlade Roberta Goloba, ki je slaba dva meseca pred volitvami v Evropski parlament že predlagal kandidata za evropskega komisarja Tomaža Vesela. Slovenija, ki je bila pri izboru kandidata po navadi med zadnjimi, je zdaj s kandidaturo pohitela v času, ko v drugih državah članicah o tem sploh še ne razmišljajo.

Medtem ko Gibanje Svoboda še nima pripravljene liste kandidatov za evropske volitve 9. junija, je že imenovala kandidata, o katerem se bo odločalo jeseni. Golob pravi, da so se v stranki tako odločili, da bi se lahko z ustreznimi deležniki v Bruslju začeli pogovarjati o sestavi prihodnje Evropske komisije. 

Tomaž Vesel | Avtor: Epa Epa

"To je preuranjeno in mimo predvidenih postopkov!"

"Mislim, da je to preuranjeno," meni evropski poslanec Milan Brglez. Brglez je na nedavnem kongresu stranke SD, v kandidaturi za predsednika napovedal, da bo SD, za evropsko komisarko predlagala svojo kandidatko. Brglez volitev ni dobil, le za deset glasov ga je premagal Matjaž Han.

"O tem bo odločala stranka," na vprašanje, ali bo njegov predlog o kandidatki SD uresničen, pravi Brglez in dodaja: "Je pa res, da se v Evropo v zadnjem času pošilja moškega in žensko, po možnosti iz dveh različnih političnih skupin. Vendar razpravljati o teh zadevah, preden so evropske volitve izvedene, je brezpredmetno," pravi Brglez. 

"Ne vemo, kakšen bo izid volitev najprej Sloveniji, in ne vemo, koliko poslancev v poslanski skupini kandidata znotraj Evropskega parlamenta bo usposobljenih za branjenje tega kandidata na hearingu. Ne vemo, kakšna bo moč liberalcev, kamor naj bi ta kandidat sodil," razlaga Brglez. Stranka Gibanje Svoboda v Evropskem parlamentu s skupino liberalcev Renew, tretjo največjo politično skupino od osmih.

Brglez opozarja še, da vlada Roberta Goloba ni izpeljala postopkov imenovanja kandidata za komisarja. Zakon določa, da kandidata za člana Evropske komisije iz Slovenije predlaga vlada ter predlog posreduje v DZ. Kandidat se predstavi odboru za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. A mnenje za vlado ni zavezujoče. "Nič od tega se še ni zgodilo," opozarja Brglez.

Alenka Bratušek | Avtor: EPA EPA

"Nočem ponavljati zgodbe Alenke Bratušek!" 

"To ni stvar enega človeka, če pa je stvar enega človeka, bo moral ta človek takšno osebo ubraniti. Ali jo lahko ali ne, to je drugo vprašanje," pravi Brglez. "Nočem ponavljati zgodbe, ki smo jo imeli pred desetimi leti," pravi Brglez in spomni na sporno imenovanje takratne premierke za evropsko komisarko.  Alenka Bratušek je leta 2014 kot predsednica vlade poleg evropske poslanke Tanje Fajon in prvaka DeSUS Karla Erjavca za evropsko komisarko predlagala tudi samo sebe.

Takratni predsednik Evropske komisije je med kandidati izbral Bratuškovo in jo poklical na zaslišanje v Bruselj. A že pred njenim zaslišanjem so številni evropski poslanci izražali pomisleke zaradi procesa imenovanja. Bratuškova, ki ni imela podpore, ne doma (vodenje vlade je po volitvah prevzel Miro Cerar), ne v Evropskem parlamentu, se je na zaslišanju slabo izkazala in pogorela. Cerarjeva vlada je nato za novo komisarko predlagala Violeto Bulc, ki je uspešno postala komisarka za promet. 

Predsednica komisije naj bi podpirala Lenarčiča

Z imenovanjem Tomaža Vesela se je Golob opredelil tudi do vnovične kandidature sedanjega komisarja Janeza Lenarčiča, pristojnega za krizno upravljanje EU. Že nekaj časa je javna skrivnost, da Golob ni naklonjen Lenarčiču, nasprotno pa naj bi si po neuradnih podatkih vnovične kandidature Lenarčiča želela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Njeno vnovično kandidaturo je Golob pred nekaj dnevi podprl.   

Janez Lenarčič zaslišanje evropska komisija evropski komisar | Avtor: Epa Epa

Slovenijo s Tomažem Veselom na čelu naj bi v prihodnji sestavi komisije zanimali drugi resorji, kot ga zaseda trenutni komisar Janez Lenarčič, resor financ, konkurence in demokracije.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 45
  • Grof 08:55 23.april 2024.

    23. april, teden dni jo gledamo, a še ni šraufštok poču, a si sama zateguje vrst, …

  • bobubob 19:41 22.april 2024.

    Vseeno, ali izbereš levega ali desnega. Oba sta mehka, gnetljiva ter podkuplljiva.....

  • Pierre 14:07 22.april 2024.

    Na to mesto je treba imenovati nekoga ki zna najmanj 2 jezika v nulo, da o diplomatskih sposobnostih ne govorim itd.