Slovenija
28 ogledov

"Kučanov strel v koleno"

Bosko Srot Žurnal24 main
Očitno sem zelo uspešen, da sem v šestih mesecih iz dveh naredil 226 milijonov. To zna izračunati samo naše tožilstvo. Pa še mogoče v Butalah, pravi nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot. Za propad njegove zgodbe o Pivovarni Laško krivi določene kroge iz levice.

Kot pravi, so imeli ti po govoru takratnega premierja Janeza Janše v državnem zboru leta 2007, kjer je slednji napovedal boj proti tajkunom, načrt, kako priti do lastnine. "Čutili so, da niso pravočasno startali, in so hoteli še en strel s startno pištolo. Češ, mi smo pozabili startati, dajmo še enkrat. Dobesedno tako je bilo. Te načrte jim je porušila kriza, ki je bila močnejša, kot so pričakovali. So pa s tem svojim dejanjem porušili slovensko gospodarstvo."

Šrot v intervjuju za PlanetSiol.net še pravi, da je bil Infond Holding takrat holding z najboljšo bilanco in da so hoteli pokazati, da je to moralno nedopustno.

"Druge, ki so bili takrat mnogo slabši, ki so že takrat imeli neporavnane obveznosti, so pustili pri miru. Pritisk na nas pa je bil neprestan." Na vprašanje, o kom govori, pa je nekdanji prvi mož laške pivovarne dejal:

"Saj si največ zaslug pripisuje stranka Zares. Gregor Golobič prek Mateja Lahovnika. Ob koncu leta 2008 sem Lahovniku povedal, da bomo morali prodati Mercator, če ne celega, pa vsaj Infondov delež. Pa mi je rekel, da so oni, torej država, proti. 'Kako, če smo mi lastniki?' sem mu odvrnil. 'Država ima vzvode, da vam to prepreči,' mi je rekel. In to se je tudi zgodilo."

Kot pravi, je že imel prodan Mercator Ivici Todoriću po ceni 300 evrov za delnico in so se dogovarjali, da bi prodali Indondov delež, medtem ko bi delež Skupine Pivovarne Laško obdržali in oblikovali strateško partnerstvo. "Infond bi se s tem finančno razbremenil in se zavaroval pred bančnim plenjenjem, saj bi za 900 tisoč delnic zaslužil 270 milijonov evrov."

V 6 mesecih iz 2 mio. 226 mio.

Šrot je tudi potrdil, da je dobil zahtevo za preiskavo, v kateri mu tožilstvo očita, da je z Matjažem Rutarjem in še tremi borzniki s Probanke, ki jih ne pozna, tržno manipuliral, ker so v šestih mesecih kupili okoli 60 tisoč delnic Pivovarne Laško oziroma manj kot 0,8 odstotka vseh delnic v skupni vrednosti okoli dva milijona evrov in za Infond Holding zaslužili premoženjsko korist v višini 226 milijonov evrov.

"Očitno sem zelo uspešen, da sem v šestih mesecih iz dveh naredil 226 milijonov. To zna izračunati samo naše tožilstvo. Pa še mogoče v Butalah. Vsi govorijo, kakšen problem so v Sloveniji sodišča. Jaz mislim, da je problem bolj v tožilstvu," je dejal.

Na vprašanje, zakaj je lastninil laško pivovarno s skrivanjem lastništva, pa je Šrot odgovoril, da določenih stvari v Sloveniji "pač ne moreš narediti čisto naravnost. Ni šlo za nobeno skrivanje." Kot pravi, je bil Kolonel "vzvod, družba, ki je bila pripravljena za lastninjenje oziroma za razdelitev. Ni bilo mišljeno, da je Kolonel samo moj. Takšnega projekta ne more izpeljati en človek. To je nemogoče."

Komentarjev 7
  • privat 18:27 26.november 2011.

    kako je bogo to tele...pa pravi da je nedolžen...ja nedolžen si dokler plačaš drage odvetnike!!

  • krneki 17:19 21.november 2011.

    Kok so bogi teli naši politiki in tajkuni za vse je kriv Kučan al je pa vse en političen konstrukt.

  • zic 16:07 21.november 2011.

    seveda je kandidiral po svoji volji in to samo zato, da bi se lagano izognil poplačevanju kreditov, ki jih je nasral v svojem mandatu za obnovo Ljubljane, stadion in podobno...naj ima jajca in naj ostane na mestu župana, pa mi ...prikaži več ga je videt kako bo sposoben te pufe poravnavat??? potem bom pa rekel, to je človek in pol! za enkrat me pa ne bo prepričal, da ga volim!?