Slovenija
5105 ogledov

Kustec: "Upam, da je bila to začetniška napaka, ki se ne bo več ponovila"

Simona Kustec Nebojša Tejić/STA
Ministrica pravi, da v tem tednu ostaja šolanje na daljavo za učence od vključno 6. razreda naprej, ni pa izključila možnosti, da se to po šolskih počitnicah lahko spremeni.

Na najvišjem nivoju dovoljena tekmovanja v kolektivnih športih

Kot smo pisali že včeraj, je vlada na včerajšnji dopisni seji nekoliko spremenila ukrepe glede izvajanja športnih dejavnosti. Vadba je dovoljena športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport, je na današnji novinarski konferenci vlade ponovno razložila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Prav tako je športno-gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ šest udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka in rokomet. Prisotnost gledalcev na tekmovanjih pa ni dovoljena.

Športne vadbe dostopne preko spleta

Ob izvajanju tekmovanj, treningov in vadb so vsi dolžni upoštevati pravila NIJZ, Olimpijskega komiteja in pristojnega ministrstva, je opomnila Kustečeva. Pozvala je ljudi, naj kljub epidemiji ostanejo športno dejavni in ne opustijo skrbi za svoje telo in dobro počutje. 

Pripravili so tudi sklop športnih vaj, dostopnih na spletni strani Šport mladih. Ministrica je poudarila, da je skrb za zdravje trenutno na prvem mestu. "Z ukrepi ne ustavljamo življenja, ampak želimo skupaj varovati naše zdravje, žal v tem času tudi naša življenja. Poskusimo zdržati teh 14 dni. Zaupajte nam, da so takšni ukrepi trenutno pomembni, da bomo ostali zdravi," je dejala. 

Aktivna komunikacija poteka nemoteno

Ministrico so opozorili tudi na pomanjkanje vnaprej pripravljenih protokolov pri športnih tekmovanjih, ki so v drugih državah že uveljavljeni, v Sloveniji pa to področje še ni urejeno. Kustec je pojasnila, da zdaj bolje sodelujejo z Zavodom za šport Planica, aktivna komunikacija tudi z organizatorji poteka nemoteno, zato pričakuje, da bodo protokoli kmalu dogovorjeni. 

"Konec naslednjega tedna bomo ugotovili, kako naprej"

Kako bo s šolami? Ministrica pravi, da v tem tednu ostaja šolanje na daljavo za učence od vključno 7. razreda naprej, po šolskih počitnicah pa se to lahko spremeni. "Konec naslednjega tedna bomo ugotovili, kako naprej," je dejala.

Šole v naravi in vse ostale obšolske dejavnosti trenutno niso prioriteta, je dejala ministrica, bolj je pomembno izvajanje temeljnih dejavnosti. Meni, da je šolo v naravi morda smiselno preložiti na bolj primeren čas.

Pereča tema je tudi delovanje e-učilnic, Arnes je poleg vseh težav danes doživel še dva kibernetska napada, danes pa so se po besedah ministrice z vodstvom Arnesa sestali in jim ponudili pomoč pri organizaciji in delu. "Sistem mora biti stabilen in delovati nemoteno, da bomo lahko izvedli izobraževanje na daljavo. Vsi problemi so zdaj sanirani, sistem deluje, to je pričakovati tudi v prihodnje. Upam, da je bila to začetniška napaka, ki se ne bo več ponovila, ker se ne sme," je poudarila. 

dezurni@zurnal24.si

Prikaz vaj: Iris Vrabič v MaxxFITNESU, Ljubljana Kdo ima prav? Slovenija Zaprto ali ne? Počivalšek povedal nekaj, Kustečeva povsem nasprotno
Komentarjev 2
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 17:55 21.oktober 2020.

    Čemu policijska ura ponoči, če pa so vrtci in prva triada podnevi odprti? V prvem valu smo imeli vsaj konsistentni in logični lockdown - z izjemo omejitev na občine. To kar je zdaj pa ni ne tič ne miš.

  • Ender3 17:35 21.oktober 2020.

    Diletantski odgovor, za najbolj izobraženo vladno predstavnico. Vse je razumljivo, ko se temu pristopi bolj previdno in manj samozavestno. Vsak začetek je težak !