Inšpektorji za kakovost živil bodo letos vršili poglobljen uradni nadzor nad ekološkimi živili, so nam zaupali. Nadzor bodo opravljali en delovni teden, poudarek pa bo na oznakah na izdelkih v povezavi s certifikatom. "Če bodo ugotovili več kršitev, bo poostren nadzor podaljšan za en teden," obljubljajo.
Lani so izvedli 24 pregledov ekoloških živil; pri tretjini so ugotovili neskladnosti. Med vzorčenjem ekoloških živil, kjer ugotavljajo vsebnost pesticidov, neskladnosti niso zaznali. "Nadzor ekoloških pridelkov v primarni proizvodnji sicer opravlja kmetijska inšpekcija," dodajajo.
Označenim zaupajo
"Če je ekološko živilo pravilno označeno, mu lahko zaupamo," meni Helena Srnel z inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano. Dodaja, da tudi sama kupuje ekološke proizvode, "saj vem, kako sistem poteka, in mu zaupam".
Z njo se strinja tudi Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije. Ekološko živilo mora po njenih besedah nositi ime "ekološko", kot je na primer ekološka banana ali ekološki jabolčni sok. "Drugi pogoj je evropski znak za ekološko živilo, tretji pogoj pa številka certifikacijskega organa," pojasnjuje. "Če izpolnjuje vse te pogoje, lahko verjamemo, da je živilo res ekološko," pravi.
"Ekološkemu živilu, ki mu izdamo certifikat, lahko zaupamo," trdi tudi Liljana Šurlan, vodja certificiranja ekopridelave pri Inštitutu za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor. Živilu dajo certifikat šele, ko so popolnoma prepričani v vse postopke predelave, šele nato se lahko živilo prodaja kot ekološko. "Vsaka stranka, ki se odloči za izdelavo ekoloških živil, se mora ustrezno prijaviti, podati opis obrata, preventivne ukrepe in recepturo," opisuje. Sami nato preverijo, ali so vsi postopki nabave surovin, količine in čiščenja ustrezni, ali se je v skladišču ustrezno ločevalo, nadzorujejo pa tudi proces izdelave oziroma predelave. "Živilo napovedano ali nenapovedano nadziramo tudi po izdanem certifikatu," še pove.
"Če ima živilo le oznako 'bio' ali 'eko' in nima drugih oznak, gre za zavajanje, ki ni dovoljeno," pojasnjuje Srnelova. Takšne oznake so po njenih besedah že lahko predmet prijave. "Če se pri nadzoru ugotovi, da je takšno živilo res ekološko, ga napotimo na organ, kjer si lahko pridobi certifikat," pravi.