Slovenija
663 ogledov

Marta Kos: "Moj način bo drugačen"

Novice: Marta Kos: "Moj način bo drugačen" Anže Petkovšek Marta Kos
Marta Kos se v predsedniško tekmo podaja s podporo Gibanja Svoboda.

Po uradnih najavah predsedniških kandidatur Nataše Pirc Musar in Nine Krajnik je danes izjavo za medije podala Marta Kos, podpredsednica Gibanja Svoboda. Svojo kandidaturo vlaga s podporo največje koalicijske stranke. Podpisov volivcev ne bo zbirala.

''Danes stojim tukaj, ker želim Sloveniji in svetu ponosno najaviti, da bom kandidirala ta prvo predsednico Republike Slovenije,'' je uvodoma dejala Marta Kos, ki je v svoji predstavitvi izpostavila pomen civilne družbe, solidarnosti in državljanskega poguma. Kot predsednica Slovenije želi Sloveniji vrniti ugled in spoštovanje. “Vemo, kaj nas tare, bega in plaši. Negotove zdravstvene razmere, ostrina časa, kruta vojna. A vemo tudi, kaj zmoremo in kako lahko zmagamo. Ter da smo ponosni na tisto, kar dobro opravimo, da zaupamo v sodelovanje, v nežno prijaznost in solidarnost,” je dejala Kos.

Kos: Pahor ni želel biti moralna avtoriteta

Med svoje izzive in naloge šteje problematiko javne televizije, enakosti spolov, zelene Slovenijo, doslednega spoštovanja demokracije in skrb najšibkejših in preslišanih. ''Rada bi bila predsednica Slovenija, kjer te policist ustavi s prijaznim pozdravom. Rada bi bila predsednica, kjer boste moški največji zavezniki žensk, ker bomo le tako dosegli resnično enakost spolov,'' je napovedala podpredsednica Gibanja Svoboda.

Predsednik Borut Pahor zaključuje drugi mandat, ki je po mnenju Kos drugačen od takega, kot bi ga želela voditi sama. ''Izbral si je svoj stil, kjer ni želel biti moralna avtoriteta in kjer ni želel preveč, kot je rekel sam v enem izmed zadnjih intervjujev, komentirati aktualnih zadev. Moj bo drugačen način,'' je dejala.

Kandidaturo Nataše Pirc Musar ne vidi kot drobitve glasov levo liberalnih volivcev. ''Še vedno sodelujeva pri Ona ve, gre za preveč pomemben projekt. Ali bova črpali iz enakega bazena volivcev, se še ne ve,'' je ocenila Kos, ki meni, da bi bilo za demokracijo najslabše, če bi se v naprej odločali o možnih kombinacijah kandidatur. Dodala je, da lahko vsi kandidati prispevajo k politični kulturi že med samim volilnim bojem. V primeru zmage bo odstopila s funkcije podpredsednice stranke, je napovedala.

Marta Kos | Avtor: Anže Petkovšek Marta Kos Anže Petkovšek
Golob: To ni kampanja stranke

Predsednik vlade Robert Golob je ob najavi kandidature Marte Kos prav tako ocenil, da je prihajajoča predsedniška kampanja priložnost politikom, da prikažejo drugačno politično kulturo. “Cenim Natašo Pirc Musar in s tem nimam nobene težave. Ampak ko se moram odločiti in moram se odločiti, potem bom podprl Marto Kos,” je dejal Golob. ''Podprli jo bomo z vsemi možnimi načini, a ta kandidatura je njena kampanja, ne kampanja stranke,'' je dodal premier.

Gibanje Svoboda se je na kongresu stranke odločilo, da bo predlagalo le eno kandidatko za predsedniško kandidaturo. To pomeni, da Ivo Vajgl, za katerega se je predvidevalo, da bi lahko po spojitvi strank LMŠ, SAB in Gibanja Svoboda kandidiral tudi s podporo Gibanja Svoboda, podpore slednje ne bo imel.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ginko 11:51 28.junij 2022.

    "Moj način bo drugačen" . Ja, se vidi po tvojih ukazovalnih nastopih v medijih - vse po doktrini podedovane in sorodstvene udbe - v spregi ostalega podmladka starih udbašev.