Slovenija
27 ogledov

Meršol naj bi razmišljal o odstopu

Alan Hraniitelj kreacije razstava Mitja Meršol  Mateja Jesenek Žurnal24 main
Eden od sedanjih poslancev je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja delal za Službo državne varnosti in ji poročal o različnih zadevah, tudi o svojih sodelavcih v jugoslovanskem odseku na radiu BBC v Londonu. Zdaj naj bi razmišljal o odstopu s poslanskega mesta.

Gre za osebno zgodovino poslanca Mitje Meršola, ki se je zgodila pred več kot 40 leti v drugi državi in drugih pogojih, so v Pozitivni Sloveniji ocenili navedbe, da je v 70. letih deloval in poročal kot tajni sodelavec Službe državne varnosti (SDV).

Sam naj bi razmišljal o odstopu zaradi zamajane kredibilnosti. Predsednik stranke Janković pravi, da je to poslančeva osebna odločitev.

Meršol ocenjuje, da s svojimi poročili ni nikogar ogrožal ali prizadel, "je pa s svojim delovanjem tako na Listi Zorana Jankovića kot v Pozitivni Sloveniji dokazal, da dela v korist meščank in meščanov ter državljank in državljanov", so zapisali v stranki.

Kot kažejo poročila in analize delovanja jugoslovanskega odseka na radiu BBC v Londonu, je agentom tajne službe o stikih s sodelavci in tujci poročal tudi po vrnitvi domov. Dokumente so v uredništvu oddaje 24UR pokazali Meršolu, ki je dejal, da številne navedbe ne držijo, in se odločil, da svoje vloge v tem času ne želi javno pojasnjevati.

Kdo je Lingvist?

S Službo državne varnosti (SDV) je aktivno sodeloval slovenski novinar, ki je prišel v London na BBC leta 1971 in ga je služba vodila pod tajnim imenom Lingvist. Oktobra istega leta je Lingvist iz Anglije poslal prvo ohranjeno poročilo z opisom razmer na BBC in končal: "Upam, da nisem sumljiv." Poročanje nadaljuje o duhovščini, emigrantih in njihovih shajališčih, in ne denimo o Veliki Britaniji in njeni vojski.

Poroča celo o intimnih zadevah zaposlenih na BBC – kdo hodi na dopust z nekom, ki ni njegova žena, in kdo je zaljubljen v mlado Arabko Nadjo. Tik pred vrnitvijo domov poroča o skupni večerji z mlado beograjsko novinarko in emigranti. Naslednja depeša dalje opisuje, da so srbski agenti državne varnosti zaradi njegovih poročil dvakrat zasliševali njene starše v Beogradu. Ker ga je novinarka vprašala, ali je on poročal SDV o večerji, je zanikal in rekel, da so verjetno prebrali njegovo pismo ženi.

"Niso vsi poročali Službi državne varnosti"

Veliko ljudi, ki so v času nekdanje Jugoslavije delali v tujini, je moralo poročati SDV, ne pa vsi, je pojasnil zgodovinar Jože Pirjevec. "Tisti, ki so hodili predavat k nam v Trst, so bili poklicani na UDBO in so morali poročati o tem, s kom in kaj so govorili. Podajati so morali svoje ocene in vtise," pojasnjuje Pirjevec. V nekdanji Jugoslaviji so vsi prisluškovali vsem, je še povedal, prepričan, da je že čas, da razprave o tem, kdo je poročal za koga, pustimo za seboj.

Komentarjev 15
  • hrenroman 20:53 16.marec 2012.

    Naj odstopi in s tem naredi konec tej farsični gonji? Tudi Sova danes (ali katerakoli agencija za varnost države) ima zanesljivo tajne sodelavce in to so menda pravi domoljubi?!

  • timslum 12:49 15.marec 2012.

    Zakaj je Simčiču posvečene več pozornosti kot Meršolu? Oba sta ravnala neetično, ob tem pa so Meršolova dejanja pomenila neposredno kršitev človekovih pravic.A če Janković reče, da se bo poslanec odločil sam, potem je zadeva zanj in ...prikaži več za stranko končana?Zakaj ne veljajo enaka merila za vse?

  • nina 08:29 15.marec 2012.

    saj so v parlamentu tudi podporniki rkc biuša bela garda