Slovenija
5109 ogledov

"Mi mora delodajalec omogočiti odsotnost z dela zaradi poroke?"

Pisarna Anže Petkovšek
Pravni strokovnjak pojasnjuje, v katerih primerih imajo zaposleni pravico biti odsotni z dela zaradi osebnih okoliščin.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Jaz bom pa zelo vesela, če mi lahko odgovorite na vprašanje, ali mi mora delodajalec omogočiti odsotnost z dela zaradi načrtovane poroke, in sicer za koliko časa? Tudi sicer me zanima, v katerih primerih imamo zaposleni pravico biti odsotni zaradi osebnih okoliščin? Hvala. 

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. (Plačana) odsotnost z dela zaradi lastne poroke je po slovenski delovnopravni zakonodaji dopustna, in sicer vam jo mora delodajalec omogočiti za najmanj en delovni dan.  

V skladu z ZDR-1 ima namreč delavec pravico do odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin, in sicer ima za vsak posamezni primer lastne poroke, smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrti staršev (oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj ), ter hujše nesreče, ki ga zadane, pravico do plačane odsotnosti z dela najmanj en delovni dan.

Zaradi spremstva otroka, učenca prvega razreda v šolo na prvi šolski dan, ima prav tako pravico do plačane odsotnosti z dela, in sicer za najmanj en delovni dan.

Delavec ima prav tako pravico do odsotnosti z dela ob praznikih Republike Slovenije, ki so določeni kot dela prosti dnevi, in ob drugih, z zakonom določenih dela prostih dnevih. Ta pravica se mu sicer lahko omeji, če delovni oziroma proizvodni proces poteka nepretrgano ali narava dela zahteva opravljanje dela tudi na praznični dan.

Delavec je upravičen do odsotnosti z dela tudi v primerih začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe (pravica do bolniške odsotnosti) in v drugih primerih, v skladu s predpisi o zdravstvenem zavarovanju.

Poleg tega ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru mu mora delodajalec izplačati nadomestilo plače v breme zdravstvenega zavarovanja.

mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Toma 11:01 25.junij 2024.

    Kjerkoli sem bil je bil dopust stvar dogovora. Edino 1x sem si ga samovoljno in pa napovedano vzel sam in to v soboto zvečer, ko bi moral začeti nočno. Šel sem na koncert ;-)

  • sandi76 09:43 25.junij 2024.

    Jeh, če si ti ženin, potem skorajda !

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:39 25.junij 2024.

    "Mi mora delodajalec omogočiti odsotnost z dela zaradi poroke?"... NE in nekoč mu boš hvaležen :))