Slovenija
7336 ogledov

Milko Novič vložil odškodninsko tožbo, toliko zahteva od države

Milko Novič
1/3
Žurnal24 main
Milko Novič toži državo zaradi sedem let trajajočega kazenskega postopka.

Milko Novič je pred nekaj dnevi na ljubljansko okrožno sodišče vložil tožbo proti državi v višini miljon in pol evrov. Po poročanju Večera je tožbo vložil zaradi domnevno povzročene mu velike nematerialne in materialne škode, ki je nastala zaradi neupravičenega pripora in zapora, neupravičenega kazenskega postopka in obsodbe.

Spomnimo, na prvem sojenju je bil namreč Novič zaradi umora Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta, aprila 2017 obsojen na 25-letno zaporno kazen in jo je že začel prestajati v zaporu na Dobu. Nato je vrhovno sodišče 11. septembra  2018 sodbo razveljavilo, Novič je bil izpuščen iz zapora. Nato sta bili še dve sojenji, na prvem je bil oproščen, a je sodbo višje sodišče razveljavilo. Sledilo je še tretje sojenje, Novič je bil znova oproščen. Sojenje zanj se je končalo z zavrnilno sodbo ljubljanskega višjega sodišča decembra 2021, saj je primer zastaral pred pravnomočnostjo sodbe.

V tem času je bil Novič v priporu ali zaporu kot navaja Dnevnik, skupno 1231 dni. Zaradi neupravičene obsodbe in neutemeljeno odvzete prostosti zdaj zahteva 700.000 evrov – gre za odškodnino zaradi pretrpljenih duševnih bolečin zaradi posega v čast in dobro ime, v zdravje, osebnostne pravice, zaradi okrnitve svobode in strahu. Še dodatnih 847.114 evrov pa terja zaradi povzročene premoženjske škode.

Milko Novič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tedaj 58-letni Novič je bil aretiran zaradi očitka, da je 14. decembra 2014 pred ljubljansko restavracijo streljal na Janka Jamnika, ki je tri dni kasneje zaradi hudih poškodb umrl v bolnišnici. Ob Novičevi aretaciji je tedanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič medijem povedal, da je policija prijela osumljenega Jamnikovega umora, ki je ravnal naklepno, načrtno. Ter da je bil na dejanje, ki je bilo storjeno na posebno sovražen in brezobzirno maščevalen način, dobro pripravljen.  "Pred kaznivim dejanjem si je priskrbel strelno orožje in ga vzel s seboj, ko je šel pred restavracijo, saj je vedel, da bo tja v tistem času prišla tudi žrtev, kar je bilo splošno znano," je še povedal Majhenič. Po tej izjavi je bil Novič v javnosti, ki je spremljala medije, obsojen, spoznan za krivega umora, čeprav bi tedaj zanj moralo še veljati načelo nedolžnosti. Sodni proces zoper njega je bil  gotovo eden najodmevnejših sodnih procesov v Sloveniji, o tem so poročale domala vse slovenske medijske hiše, Novič je bil v prispevkih predstavljen kot morilec, še izhaja iz tožbe. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 10
  • atamama 15:07 25.julij 2024.

    In zakaj ni napisano ime tožilke? In imena sodnikov? In na koncu koncev pomembna je prva izjava zaradi katere je Novič imel kalvarijo. Kaj pa maščevanje uradne osebe državljani, ali obstaja v kazenskem zakoniku?

  • jakec42 13:39 25.julij 2024.

    7 let sodijio naši vrhunski sodniki,potem država plača njihovo nesposobnost,oni pa zahtevajo višje plače za neznanje!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:56 25.julij 2024.

    Do odškodnine so opravičeni obsojenci, ki skozi ponovljen proces dokažejo svojo nedolžnost ali pa se odkrije pravega storilca. Njegova krivda ali nedolžnost nista bili nedvoumno dokazani, ampak je do oprostitve prišlo zaradi raznih proceduralnih zapletov, napak v postopku in na ...prikaži več koncu odločitve sodnega senata, ki mu je predsedoval sodnik Radonjić. Na koncu njegova sodba obstane le zato, ker bi postopek vrnjen na prvo stopnjo prehitelo zastaranje! Dejstvo je, da Jamnikov morilec ostaja neznan!