Slovenija
15253 ogledov

Ministrica razdeli 300 tisočakov, njena mama jih pokasira 21

Sanja Ajanović Hovnik STA/Flickr/VladaRS
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hojnik je sinoči v Odmevih obrnila ploščo.

Doslej je trdila, da je z razpisom, na katerem je IPES (Inštitut za preučevanje enakosti spolov), kjer je ustanoviteljica in zastopnica njena nekdanja poslovna partnerica in prijateljica Kaja Primorac, prejel 300 tisoč evrov, vse v redu.

Po razkritju, da je podjetje Smart center, v katerem je zdaj s Kajo Primorac solastnica njena mama, prej pa je bila solastnica ministrica, pobirala sedemodstotno provizijo za pripravo dokumentacije, zdaj pravi, da je vse te sume prijavila in da bo razpis razveljavljen.

Če je neka organizacija, ki so ji pomagali pripravljati dokumentacijo, na razpisu prejela 300 tisoč evrov, to pomeni, da bi nekdanje podjetje ministrice, zdaj je solastnica njena mati, prejelo 21 tisoč evrov. Pomagali pa so po besedah ministrice dvem organizacijam,  torej bi lahko prejeli 42 tisoč evrov provizije. 

Še v Tarči je ministrica trdila, da je razpis čist, da pozna polovico vseh, ki so se prijavili nanj, zdaj pa pravi, da je o zadevi, potem ko je bila obveščena, da je Kaja Primorac pomagala pri pripravi dokumentacije, obvestila pristojne službe in Komisijo za preprečevanje korupcije. "Takoj, ko sem se seznanila s tem, da je Kaja Primorac pomagala pri pripravi dveh projektnih dokumentacij, o tem obvestila tako pristojne službe na ministrstvu kot tudi KPK," je povedala sinoči in napovedala razveljavitev razpisa. 

Rosvita Pesek: Če vaša mama dobi od teh sedmih odstotkov provizije iz tega podjetja, katerega je solastnica, kakršen koli cent – to se ne bi smelo nikoli zgoditi. Sedemodstotne provizije vaša prijateljica v podjetju, kjer ste bili solastnica, ne more pobirati.

Ministrica Sanja Ajanović Hojnik: S tem se strinjam in zaradi tega sem o zadevi obvestila pristojne službe na ministrstvu, tudi pravno službo in KPK, ker se strinjam, da ni primerno, da kdor koli, ki je povezan z menoj, dobi cent iz tega razpisa.

"Pogodbe še niso podpisane, čakamo, kako je možno razveljaviti ta razpis, takoj ko bo pravna podlaga, bom to storila," je napovedala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 69
  • Friderik1950 19:20 30.september 2023.

    Če pa kot minister v času svojega ministrovanja, na nek način pač, ne zaslužiš za eno spodobno hišo, si pa butl. To v gostilni vedno razlagam.

  • Kmodri 17:51 30.september 2023.

    Mama je ponosna na hčerko, ki tako lepo opravlja ministrsko delo! Vse za mamo! Nič za ljudstvo!

  • alen04 16:44 30.september 2023.

    Ni vse zlato kar se sveti. Tudi Halobovi niso brez grehov.