Slovenija
131 ogledov

Mizerne obresti za depozit so v resnici odlične

Denar Anže Petkovšek
Pred leti so bile obresti na enoletne depozite več kot petodstotne, zdaj so okrog pol odstotka. A to v resnici sploh ni slaba novica.

Obrestne mere za depozite so strmoglavile. Evropska centralna banka je ključno obrestno mero znižala na nič. 

Depoziti primerjava | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Naše banke in hranilnice za enoletno vezavo deset tisoč evrov ponujajo okrog polodstotne obresti, najmanj Unicredit, le 0,15-odstotne, a imajo v ponudbi tudi Fleksi depozit s samodejnim podaljševanjem, ki pa ga je mogoče preklicati in kjer je mogoče dobiti do 0,70-odstotne obresti. 

Med manj ugodnimi je še NLB, ki ponuja 0,31-odstotne obresti, za sklenitev prek spleta pa 0,05 odstotne točke več. Ogromna večina bank ponuja od 0,5 do 0,6-odstotne obresti, najvišje obresti smo našli pri Sberbanki, kjer lahko komitenti prek spletne banke dobijo 0,75-odsotne obresti, kar pri deset tisoč evrih depozita prinese 75 evrov obresti. 

Te obresti so zgodovinsko nadpovprečne!

A mizerne obresti v primerjavi z leti, ko je bile obresti za enak depozit tudi več kot petodstotne, sploh ni slaba novica. Razlog tiči v inflaciji. 

"Realno so obresti še precej visoke in višje kot so bile takrat, ko so banke ponujale petodstotne obresti za enoletni depozit. Takrat je bila inflacija sedemodstotna, kar pomeni, da je bil donos realno minus dva odstotka," pravi Marko Bombač, vodja analiz v NLB Skladih. 

"Če zdaj za depozit dobiš 0,6-odstotne obresti, imamo pa deflacijo (0,7 odstotka, op. a), to pomeni realni donos več kot odstotek. To pa je zgodovinsko nadpovprečno, saj sicer depozit le ohranja vrednost premoženja," je pojasnil Bombač. 

janez.zalaznik@zurnal24.si 

 
Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 16:51 12.marec 2016.

    Kajti Donald je več kot sinonim za to veliko državo. Živel Donald !

  • Avatar praufo
    praufo 16:26 12.marec 2016.

    Če se nič ne dogaja, se nič ne dogaja. Če se preveč dogaja ni dobro,če se premalo, spet ni dobro. To je modri Buda že davnega leta tega in tega dognal. Pač ŽIVIMO, nekaj je treba počet. Je pa res ...prikaži večs , da je svetovni globalizem v svojem materializmu, oz. v svoji filozofiji, dosegel nek vrhunec. ZDA bi res morala dobiti predsednika kot je Donald, in se na ta način dokončno izpoje v svoji zgodbi.

  • Avatar Leon
    Leon 12:00 12.marec 2016.

    Prav zaradi nestabilnosti bank je večina Slovencev pobrala denar že leta 2008 in ga spravila na varno in nogavice . To je tudi glavni razlog za zamenjavo-ukinjanje bankovcev za 500 € .