Slovenija
11241 ogledov

Mladi zdravniki: To je deset laži Golobove vlade!

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Na 40. nujni seji parlamentarnega Odbora za zdravstvo je bilo izrečenih veliko obtožb.

Mladi zdravniki so spet povzdignili glas. Opozorili so na neuspele poskuse reševanja zdravstvenega sistema, ki so se zgodili v zadnjem letu in pol, ko je na oblasti vlada pod vodstvom Roberta Goloba

"Pred volitvami leta 2022 smo verjeli obljubam in nastopom Roberta Goloba," je uvodoma dejala predstavnica Mladih zdravnikov Slovenije Larisa Kragelj. Razkrila je, da je, sodeč po internih anketah, na parlamentarnih volitvah 30 odstotkov članov njihove organizacije glasovalo za Gibanje Svoboda. 

Kragelj je dejala, da je iz njihovih vrst na ministrstvo odšla državna sekretarka in da sta dve njihovi članici sodelovali v delovnih skupinah Ministrstva za zdravje in v Strateškem svetu za zdravstvo. "Po dveh letih Golobove vlade se sprašujemo, ali so nas prevarali," je nadaljevala Kragelj.

Oster nastop

Nato je prešla na "deset polomij" aktualne vlade. Kot prvo je izpostavila obljubo, da bo zdravstvena reforma prioriteta te vlade, da je stranka SD obljubljala največ 30 dni čakalne dobe za obisk specialista in da je Levica obljubljala širitev košarice pravic. Opozorila je na dejstvo, da je 53 koalicijskih poslancev januarja 2023 podpisalo obvezo, da bo do 1. januarja 2024 vzpostavljen delujoč sistem za e-karton, delujoč plačni steber, rešena problematika neopredeljenih pacientov, prenovljena mreža nujne medicinske pomoči, da bo vodenje javnih zavodov modernizirano. "Nič od tega se ni zgodilo," je povedala Kragelj.

Kot drugo polomijo je izpostavila obljubo ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Namesto tega smo dobili nov obvezen prispevek in največjo zabeleženo izgubo Zavoda za zdravstveno zavarovanje v njegovi celotni zgodovini," je obrazložila Kragelj.

Tretja polomija vlade je zakon o krajšanju čakalnih vrst, ki se je začel pripravljati pod vodstvom nekdanjega zdravstvenega ministra Danijela Bešića Loredana: "Opozarjali smo na to, da je treba opredeliti ciljne storitve in urediti možnost dodatnega nagrajevanja zaposlenih."

Kot četrto polomijo so Mladi zdravniki izpostavili pomanjkanje izboljšanja delovnih pogojev: "Srednje medicinske sestre so še vedno na minimalni plači. Iz bolnišnic odhajajo člani tehničnega osebja in čistilke," je dejala Kragelj in opozorila tudi na to, da se z vsakim odhodom pogoji za delo še poslabšujejo. 

Kot peto polomijo so opisali postopanje vlade, ki ustvarja negativno javno mnenje o zdravnikih, s tem pa nezaupanje med zdravniki in pacienti in tako povečuje možnost nasilnih dejanj proti zdravstvenim delavcem.

Šesta polomija je nezadostno črpanje evropskih sredstev, ki bi jih lahko namenili za prenovo in izgradnjo kritične infrastrukture in nakup opreme. "Po informacijah iz zdrastvenega ministrstva je temu tako, ker financiranje iz evropskih sredstev onemogoča korupcijo," je ostro dejala Kragelj. Obelodanila je primer mariborske infekcijske klinike, kjer se je projekt prenove po tem, ko je ustanova izpadla iz sistema evropskih sredstev, iz 54 milijonov evrov podražil na 105 milijonov evrov.

Sedma polomija je ustavitev proračunskega financiranja prenove UKC Ljubljana, ker se je ministrstvo za zdravje naknadno odločilo dodati protipotresno zaščito, ki je sprva, kljub opozorilom strokovnjakov, ni načrtovalo. To je privedlo do tega, da ima UKC LJ zmanjšano kapaciteto za 120 postelj. 

Osma polomija je nerealizirana prenova urgentnih centrov. "Zaradi neurejenega področja je vse manj zanimanja za specializacijo. Na zadnjem razpisu se je na 29 prostih mest prijavilo le pet kandidatov," je dejala Kragelj.

"Ta vlada je predlagala referendum o evtanaziji in legalizaciji še ene droge za narod, ki je že sedaj v evropskem vrhu po samomorilnosti in zasvojenosti," je bila jasna predstavnica Mladih zdravnikov glede devete polomije.

Kot deseto polomijo so izpostavili pripravo Zakona o digitalizaciji in Zakona o kakovosti v zdravstvu, ki oba predvidevata ustanovitev vsak svoje agencije za "kanaliziranje javnih sredstev v žepe izbrancev".

Za konec Solženicin

Kragelj je končala s citatom ruskega pisatelja Aleksandra Solženicina:" Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da lažejo. Pa še zmeraj lažejo!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 91
  • jakec42 10:17 10.junij 2024.

    Mladi zdravniki,stari zdravniki začnite enkrat delati ne zahtevati vsak mesec večje plače,narod pa prej umre kot pride na vrsto za pregled!

  • Nelaži 17:55 30.maj 2024.

    Mladi zdravniki so ekspozitura SDS, ki je med kovid plandemijo močno navijala za kovid cepljenje. Zakaj koalicija SDS vlade za časa njihovega mandata ni uredila zakonodaje okoli zdravstva? Zato, ker gre za prihvatizacijski projekt oblastne oligarhije in za ukinitev javnega ...prikaži več zdravstva. Ljudje, ki ne bodo imeli denarja za zdravljenje se bodo lahko samo še ubili, zdravniki pa popolnoma izgubili smisel njihovega poslanstva

  • andrija 14:00 30.maj 2024.

    tako je,že dve leti samo lažejo in ne samo na področju zdravstva

Sorodne novice