Slovenija
11832 ogledov

Močan veter, strele, toča. Tako se premika

toča nevihta nevihtna celica Vanda Levstik
Tokrat je največ težav povzročil močan veter.

Nevihte z močnim vetrom in udari strel, ki so popoldan nastale na Primorskem in na jugovzhodu države, so se pomikale proti severovzhodu, poroča uprava za zaščito in reševanje. Po zadnjih podatkih so regijski centri za obveščanje zabeležili 27 dogodkov, največ težav pa je povzročil močan veter, ki je podiral drevesa in odkrival objekte.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so nevihte zajele območje občin Krško, Sevnica, Celje, Podčetrtek, Radeče, Šmarje pri Jelšah, Duplek, Hoče-Slivnica, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Šmarješke Toplice, Pivka, Postojna in Slovenj Gradec.

Po zadnjih podatkih so udari strel zanetili požare dveh dreves in travnika, v naselju Anovec v občini Krško pa je strela zanetila požar gospodarskega poslopja. Nekaj objektov je poplavila tudi meteorna voda.

Gasilci treh poklicnih gasilskih enot in 17 prostovoljnih gasilskih društev pokrivajo odkrite objekte, odstranjujejo podrta drevesa, gasijo požare in črpajo meteorno vodo, še poročajo.

Trenutno premikanje vremenske hude ure spremljaj na radarski sliki padavin na tej povezavi. 

Tudi Agencija RS za okolje (Arso) je na omrežju Facebook zapisala, da se je glavnina neviht pomaknila na severovzhodni del države, radarske meritve pa kažejo na močne nalive in verjetnost pojava toče. V Velenju so med 15.30 in 16. uro izmerili 24 milimetrov, v Litiji pa 21 milimetrov padavin.

Arso še poroča, da bodo zvečer in ponoči še plohe in nevihte. Proti jutru bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem burja, najnižje jutranje temperature bodo do 15 do 20 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo večinoma oblačno in deževno, sprva bodo prisotne tudi nevihte. Predvsem na vzhodu bodo tudi močnejši dolgotrajni nalivi. Na Primorskem je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, ozračje se bo osvežilo, poroča Arso.

vreme nevihta neurje naliv strela Katastrofa Svet Silovito neurje poplavilo del prestolnice Naliv Vreme Slovenija Oranžno opozorilo, plohe in nevihte na pohodu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.