Slovenija
4032 ogledov

Oranžno opozorilo, plohe in nevihte na pohodu

vreme nevihta neurje naliv strela Profimedia
Od zahoda bodo plohe in nevihte zajele večji del države. V ponedeljek lahko pričakujemo močnejše dolgotrajne nalive.

Po državi so danes že nastale posamezne nevihte. "V današnjem popoldnevu bodo le te verjetne na jugu države, od koder se bodo pomikale proti severu, severovzhodu. Tako kot včeraj lahko tudi danes zelo močne nevihte nastanejo na Hrvaškem, ob meji z BiH," pravijo pri Neurje.si. Njihovo gibanje lahko spremljate na radarski sliki padavin

"Glavnino padavin pričakujemo tekom jutrišnjega dne, ko nas bo prešla fronta in ko bomo pod vplivom južnih in vzhodnih vetrov, ki bodo našim krajem pogosto prinašali nevihte v obliki pasov, kjer bodo možni dolgotrajni nalivi, sunki vetrov, možna pa bo tudi toča, kakor tudi danes," dodajajo. Ozračje je namreč močno pregreto, ob stiku hladnejšega, vlažnega zraka s toplejšim so ustvarjeni idealni pogoji za nevihte. Opozarjajo tudi na zelo visoko temperaturo morja, "ki nevihtam prav tako nudi energijo ob takih situacijah, saj se v ozračje požene več vlage kot običajno".

Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Hladneje bo. Če bodo danes najvišje dnevne temperature od 25 do 32 °C, pa se bodo jutri najvišje dnevne temperature gibale od 20 do 26 °C. 

Agencija za okolje je za ponedeljek ponoči in čez dan za jugovzhod Slovenije izdala oranžno opozorilo zaradi dolgotrajnih in močnih nalivov. 

V južnem delu države lahko ponekod pade preko 100 litrov dežja na kvadratni meter. 

oranžno opozorilo nalivi | Avtor: Arso Arso

V torek še deževno

Podobno se bo začel tudi torek. Dopoldne bo pretežno oblačno, predvsem v južni in osrednji Sloveniji bo še deževalo. Popoldne se bo delno razjasnilo. 

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastalo bo nekaj ploh in neviht. Od četrtka do nedelje bo prevladovalo sončno vreme, postopno bo spet bolj vroče. Pričakujemo lahko, da se bodo najvišje temperature gibale malo nad 30 °C. Sledila naj bi nova osvežitev, a napoved še ni zanesljiva. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.