Slovenija
4445 ogledov

Na cestah bo danes kaos

Zastoj na avtocesti
1/2
Promet.si
Že ob sedmih zjutraj močno povečan promet.

Danes je v katoliški cerkvi praznik svetega rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo. V Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem je to dela prost dan zato je že ob sedmih zjutraj tudi pri nas promet močno povečan.

Dopoldne je na prometnem koledarju označeno z rdečo, saj se pričakuje zelo visoka gostota prometa od A in I proti HR, popoldne pa je označeno z oranžno.

Že ob sedmih zjutraj je potovalni čas od Karavank do Ljubljane uro in tri minute (v nasprotno smer pa le 39 minut), od Maribora proti Ljubljani pa uro 37 minut, v nasprotno smer pa uro in 11 minut.

"Daljše potovalne čase pričakujte predvsem v jutranjem času na gorenjski avtocesti na odseku Kranj–Ljubljana ter ljubljanskem obroču. Visoka gostota prometa nas bo spremljala vse do sobote, nato pa se bodo prometni tokovi znova obrnili," je Infopot opozoril na družbenem omrežju.

Na telovo se v katoliški cerkvi spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče verskega obreda. Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. V Cerkvi ga obeležujejo 11 dni po binkoštih, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči.

Za evharistijo so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena, izhaja pa iz zapisov v Svetem pismu, da je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva eno bolj razpoznavnih znamenj kristjanov.

Za praznik so po slovenskih cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 10:10 30.maj 2024.

    Nič čudnega, če pa imamo enopasovne avtoceste. Slovenska rešitev je gradnja dodatnega pasu, seveda ob sodelovanju raznobarvnih ključkov in z množico aneksov. Butalci pa bi nagnali tovornjake na vlak in glej čudo - naenkrat bi se prikazal še en pas. ...prikaži več. Zato pa so imeli Butalci le Butale in ne tako kot mi, maligne EU, ki nas dela večje in še večje in še večje - dokler nas naši prijatelji ne bodo evtanazirali. Oziroma se bomo na njihovo željo kar sami. Saj smo že začeli. Napredek, ni kaj....

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:39 30.maj 2024.

    Je že

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:37 30.maj 2024.

    Zanimivo koliko praznikov imajo v Avstriji pa jim gospodarstvo nič ne šepa tako kot pri nas ko govorijo da sta 2.januar in 2. Maj ovira za višjo gospodarsko rast.