Slovenija
548 ogledov

Na hrvaško morje se odpravite v petek zvečer ali v soboto zgodaj zjutraj

Gruškovje Pixell
Se za konec tedna odpravljate na morje? Če se hočete izogniti kolonam, ki ta konec tedna zaradi začetka počitnic na avstrijskem Koroškem zagotovo bodo, se na pot odpravite že danes, najbolje v večernih urah.

"Težko z gotovostjo rečemo, kdaj so razmere na cestah takšne, da ne boste naleteli na zastoje, zagotovo pa se je, če potujete proti Istri ali Kvarnerju, na pot najbolje odpraviti v petek zvečer ali v soboto zgodaj zjutraj," na vprašanje, kaj svetuje Slovencem, ki bodo ta ali kateri drugi konec tedna skočili v Istro ali na Kvarner, odgovarja Nina Mesarič s Prometno-informacijskega centra (PIC).

Promet proti Hrvaški se ob petkih običajno začne gostiti okoli 15. ure, proti večeru, okoli 18. ure pa se ceste nekoliko sprostijo.

V soboto na pot čim bolj zgodaj

"Druga možnost je sobota zjutraj, vendar se je na pot najbolje odpraviti bolj zgodaj, okoli devetih se promet začne gostiti," razlaga Mesaričeva. Na slovenskih avtocestah v smeri Hrvaške ni delovišč zaradi katerih bi prihajalo do zastojev, ti pa lahko nastanejo, če bi se na avtocesti zgodila hujša prometna nesreča. Na kolone pa boste najverjetneje naleteli na mejnih prehodih - največja gneča je na mejnem prehodu Dragonja, sledi mejni prehod Sečovlje. "Najmanj prometa je na mejnem prehodu Sočerga, zato predlagamo, da na Črnem kalu zavijete v to smer," pravijo na PIC-u.

Precejšnjo gnečo zaradi začetka počitnic na avstrijskem Koroškem ta konec tedna pričakujejo na mejnem prehodu Gruškovje, zastoje pa zato tudi na podravski avtocesti. Če je le možno, se tako v soboto Gruškovju izognite.

HAK: Nikar na pot v soboto dopoldne

Da se na pot odpravite že v petek zvečer, svetujejo tudi v Hrvaškem avtoklubu (HAK), kjer ta konec tedna na cestah pričakujejo povečano število tako domačih kot turistov iz Evrope, Avstrije, Slovenije in Nizozemske.

"Hrvaškim cestam proti morju se v soboto skušajte izogniti, nikakor pa se na pot ne odpravite v soboto dopoldne. V petek se promet zgosti okoli 14. ure, v kasnejših urah, po 18. uri pa je gneče precej manj," pravi Irena Čačić. Danes v popoldanskih urah bo tako gneča na avtocesti A1 Zagreb-Split-Ploče in A6 Rijeka-Zagreb v smeri morja. Kolone pričakujejo na cestninski postaji Lučko pri vhodu na avtocesto.

Izberite mejni prehod Vinica

Potnikom, ki se na morje odpravljajo iz osrednjega dela Slovenije, Čačičeva predlaga pot Ljubljana, Metlika, Novo mesto ter nato mejni prehod Vinica. "Od tam je tudi najbliže do avtocestne povezave A6 oziroma A1." Nekaj gneče je pričakovati na razcepu Bosiljevo, kjer turisti prihajajo iz smeri Zagreba.

Kdaj v nedeljo nazaj? 

"V nedeljo gneča nastane že zjutraj, okoli desete ure. Zelo odsvetujemo, da se na pot odpravite v nedeljo popoldne, najbolje se je vračati v nedeljo pozno zvečer," svetuje Čačičeva. Promet bo najgostejši na istrskem ipsilonu, na avtocesti A1 in A6 ter A3 Bregana-Lipovac ter na mostu na Krk. Na avtocesti A3 Bregana-Lipovac poteka sanacija mostu med Novsko in Okučanih. Promet poteka dvosmerno na enem cestnem pasu. 

 
Komentarjev 7