Slovenija
5740 ogledov

Na psihiatriji več kot 10 let napačno obračunavali plače

Psihiatrična bolnišnica Begunje Psihiatrična bolnišnica Begunje
V psihiatrični bolnišnici Begunje še preiskujejo, koliko zaposlenih je bilo plačano premalo in koliko preveč, ter za kakšne zneske.

Napačno obračunavanje plač v Sloveniji očitno ni redkost. Ta teden so na svetlo prišle napake pri izplačilu osebnih dohodkov 1800 delavcem Petrola, pred tem pa še uslužbencem Leka in Pivovarne Laško. Zaposleni se lahko nadejajo povračila tudi po več tisoč evrov, skupni zneski so milijonski. Toda takšne anomalije se ne dogajajo samo v gospodarskih družbah: izvedeli smo, da so plače narobe obračunavali tudi v javnem zdravstvenem zavodu, psihiatrični bolnišnice Begunje.

Začelo se je pod nekdanjim poslancem

Kot nam je povedala dr. Lea Žmuc Veranič, ki se je v Begunjah kot specialistka psihiatrije ukvarjala s starejšimi in depresijo, konec lanskega leta pa bila imenovana za v. d. direktorice, so plače napačno izplačevali več kot deset let.

Ker so to ugotovili šele lani, lahko sklepamo, da so se napake začele dogajati pod direktovanjem Damijana Perneta, ki bil leta 2006  v drugem krogu izvoljen za kranjskega župana, dve leti kasneje pa postal državnozborski poslanec na listi Zares, a se je poslanskemu mandatu odpovedal, ko do ga naslednje leto imenovali za direktorja psihiatrične bolnišnice Begunje. V javnosti je najbrž najbolj znan po svojih gledaliških in televizijskih vlogah, denimo Mr. Smitha v TV Dober dan. S položaja direktorja je odstopil leta 2017 malo pred zaključkom drugega mandata, ker si je po svojih besedah želel več dela s pacienti. Danes je predstojnik centra za klinično psihiatrijo pri univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana.

Napaka je bila v formuli

Plače pa so nato napačno obračunavali tudi pod naslednjimi vodstvi, nazadnje predhodnika Žmuc Veraničeve dr. Mitje Logarja, ki je zdaj v Begunjah psihiater. Štiriletni mandat je začel 1. septembra 2021, vendar ga ni dokončal. Tudi on se je pojavljal v medijih, predvsem zaradi takratnih kriznih razmer, najprej epidemije covida-19 in nato poplav, ki so v bolnišnici, znani kot graščina Katzenstein, povzročile več milijonov evrov škode.

A roko na srce, vodstvom bolnišnice ni mogoče očitati krivde za napake pri izplačevanju dohodkov. "Nadomestila pri plačah so se napačno obračunavala zaradi napake v formuli, na podlagi katere so se pripravljali obračuni plač," nam je pojasnila Žmuc Veraničeva. "Ko je bilo ugotovljeno, da naj bi se plače napačno obračunavale, smo nemudoma pristopili k odpravi napak, pri čemer zaradi velikega števila zaposlenih ter zahtevnosti preračunov še nimamo natančnih podatkov, koliko zaposlenih je bilo oškodovanih in koliko jih je prejelo preveč. Takoj, ko bomo pripravili vse potrebno, bomo ravnali skladno z veljavnimi predpisi."

Zneski, ki so odstopali navzdol ali navzgor, so bili najbrž tako majhni, da zaposleni toliko let niso opozorili na napako. Toda skozi leta se tudi "drobiž" namnoži v precejšnje zneske, v Begunjah je približno 180 zaposlenih. Zanimivo je tudi, da napake ni odkrila vsakoletna revizija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • bojovi 22:54 15.junij 2024.

    Nam so komaj zdaj začeli izplačevati za nočno delo, pa 7 let sem zaposlen v tem skladišču, zakaj? Ker jih je nekdo SPET prijavil. Koliko prijav pa mora biti preden se delodajalec strezni?

  • GarBollo001 12:53 15.junij 2024.

    Kaj pa tisti, katerim je delodajalec izplačeval minimalca, za razliko pa je moral delavec odpreti popoldanski SP, račune pa izdajal lastnemu delodajalcu? Inšpektorji, kje ste?

  • Kmodri_ 12:30 15.junij 2024.

    Jasno, na psihiatriji, delajo psihiči!