Slovenija
3731 ogledov

"Ne bomo dovolili nespodobnega mešanja, kot smo mu bili priča"

Robert Golob Epa
Kakšni so dosežki vlade Roberta Goloba po dveh letih delovanja?

Na novinarski konferenci ob drugi obletnici vlade je predsednik vlade Robert Golob izpostavil tvorno sodelovanje koalicijskih partnerk in napovedal uspešno delo vsaj do konca mandata. 

Razmere, v kakšnih so prevzeli vodenje države, jim niso bile naklonjene, je dejal Golob. Sledila je energetska kriza, vojna v Ukrajini, katastrofalne poplave ipd. "Ne glede na razmere smo opravljali svojo nalogo z vso skrbnostjo," je dejal in poudaril, da je gospodarska rast v Sloveniji med najvišjimi v EU, inflacija pa se je spustila.

Zadovoljen je, da skrbijo tako za gospodarstvo kot za ljudi: "Dobički so konstantno v porastu. Nismo pa pozabili na socialno državo."

Povečali so tudi količino sredstev, namenjenih za raziskave in inovacije.

Opozicija s številkami manipulira, je prepričan. "Ponosen sem, da danes lahko ne samo v Sloveniji govorimo o tem, da živimo v demokratični družbi, kjer lahko vsak protestira in proti nikomur ne uporabljamo ne policije, še manj vodnega topa ali solzivca. Ponosen sem, da danes velja vladavina prava za vse, tako za navadnega državljana kot za politike, ni važno, s katere stranke ali s katere strani oblasti prihaja. Vladavina prava velja za vse enako in ponosen sem, da velja svoboda medijev. Danes so vsi z mediji svobodni, vsak lahko poljubno piše in kritizira ter razmišlja s svojo glavo in tako bo tudi ostalo."

Dejal je, da so vrednote tiste, ki štejejo, ne osebni vtis. 

Na današnji seji vlade so po njegovih besedah izpolnili tri pomembne zaveze, dve koalicijski (paket davčnih sprememb ter izhodišča za zdravstveno reformo) eno pa civilizacijsko - torej priznanje Palestine.

"Razmejili bomo delovanje zasebnega in državnega. To ne pomeni, da smo proti zasebnemu ali javnemu, ne bomo pa dovolili nespodobnega mešanja, kot smo mu bili priča," je zatrdil Golob, ki je prepričan, da bodo s tem ustavili razgradnjo javnega zdravstvenega sistema.

Han: Zmagamo lahko le kot ekipa

Predsednik SD Matjaž Han je prav tako ocenil, da vlada dela dobro. "V SD smo zamenjali kapetana ob polčasu, a bo tudi ta deloval v dobrobit države in v sodelovanju s koalicijskimi partnerji," je poudaril. Prepričan je, da lahko zmagajo le kot ekipa.

Matjaž Han | Avtor: Profimedia Profimedia
"Cela vlada izpolnjuje obljube, ki smo jih dali pred dvema letoma, kar se tiče stanovanjske politike, dobrih odnosov z jedrnimi državami Evrope, prepoznani smo kot suverena država."

"Slišimo pa tudi vse kritike in imamo veliko prostora za izboljšave," je priznal - ob tem je izpostavil stanovanjsko problematiko, socialni dialog, davčno reformo in javno zdravstvo.

Veliko delajo na terenu, je dejal Han, kjer se srečujejo z ljudmi, slišijo in skušajo razumeti njihove težave.

Zanikal je, da Slovenija ne predstavlja konkurenčnega okolja za naložbe. "Zadnje sporočilo nemške gospodarske zbornice kaže, da so absolutno zadovoljni s slovenskim davčnim in gospodarskim sistemom."

Izpostavil je tudi krepitev vesoljskega sektorja, Slovenija bi rada namreč postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije (ESA). "Če nam to uspe, bo to eden večjih dosežkov te vlade," je zatrdil in povedal, da bodo tako ustvarjali visoko dodano vrednost. 

"Želim si tudi, da se evropska industrija vrne domov, da postanemo velesila, ki ne bo stopicala za Kitajsko in ZDA," je dodal.

Han je opisal tudi dosežke vlade na področju športa ter črpanja evropskih sredstev za različne razvojne programe.

Asta Vrečko: Državo bomo pustili v boljšem stanju

Levica je po dveh mandatih v opoziciji vstopila v to vlado, ker si želi izboljšati položaj ljudi, pa je zatrdila koordinatorica Asta Vrečko. "Treba pa je vedeti, da je bila družba in predvsem politika, ki smo jo videli 2022, povsem v razsulu," je dejala in med drugim izpostavila diskreditacije drugače mislečih ter kršenje svobode medijev.

Asta Vrečko | Avtor: Danijel Kovačič Grmek/UKOM Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Kot najmanjša koalicijska partnerka so prevzeli tri resorje, ki po besedah Aste Vrečko predstavljajo njihovo jedro. "Naredili smo nekaj pomembnih korakov naprej," je prepričana - tako na področju zakonodaje in zaščite delavcev, izpostavila je tudi dvig minimalne plače in pokojnin.

Premiki se dogajajo tudi na področju kulture, je zadovoljna, spremenili so namreč zakonodajo na področju medijev, odprli nove projekte in podobno. Veseli jo, da urejajo tudi področje stanovanj, ki po njenih besedah prej ni imelo nobene politične podpore. 

Znova je zatrdila, da bo do leta 2030 zgrajenih 20 tisoč stanovanj. Prepričana je, da bodo državo po svojem mandatu pustili v boljšem stanju, kot je bila ob prevzemu.

Golob s prstom pokazal na opozicijo

Na koncu pa so predstavniki vseh treh koalicijskih strank ostro obsodili dejanja t. i. Slovenske obrambne straže (SOS) in podobnih organizacij, ki zakrinkani grozijo, da bodo vzeli pravico v svoje roke. 

"V državi vlada histerija, za katero ni nobene potrebe. Vaške straže zavračam, imamo dobro policijo, vojsko, pravna država funkcionira," je dejal Han.

Golob pa se je vprašal, kako lahko nekateri kandidati za evropske poslance takšna dejanja podpirajo. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 47
  • Vrtnica 11:05 31.maj 2024.

    Drek od dreka je ta vlada ! Leteča podgana leti , in serje vse kar mu je na poti.Škode je toliko ,da deset naslednih pametnih vlad ne spravi k pameti.

  • kapibara1 05:11 31.maj 2024.

    Samopašni narcistićni pav- ćitaj ćita: - https://www.zurnal24.si/slovenija/vse-vec-starejsih-v-sloveniji-ne-more-preziveti-brez-pomoci-424302

  • Avatar rajko55
    rajko55 05:05 31.maj 2024.

    Ta je vedno bolj nor..... Glede na njihove agresivne odzive na kakršnokoli kritiko pa sem prepričan, da te barabe ne bodo mirno predale oblast drugi opciji....