Slovenija
55 ogledov

"Ne gre le za prašičke"

Vakanjac Anže Petkovšek
Srbi. Zveza srbske diaspore Slovenije napoveduje miren protest.

Jutri ob 14.45 bodo podporniki Zveze srbske diaspore Slovenije krenili s sedeža na Linhartovi cesti, se ustavili pred ministrstvom za kulturo, srbskim veleposlaništvom in mestno hišo ter protest sklenili s kulturnim programom na Prešernovem trgu. Tako bodo izrazili nestrinjanje z asimilacijsko politiko države, ki jim ne podeli statusa manjšine.

Čutijo diskriminacijo 

Izpostavili so tudi po njihovem mnenju koruptivno ravnanje ministrstva za kulturo ob podeljevanju sredstev Evropskega socialnega sklada za ranljive skupine. Pri razdeljevanju sredstev, namenjenih društvom, so prejeli tudi po desetkrat nižje zneske, zaradi česar so proti ministrstvu za kulturo vložili že nekaj tožb.

Milenko Vakanjac iz zveze je poudaril, da se na državljane srbskega rodu nekritično lepijo stereotipi, in pri tem spomnil na "trenirkarje", ki naj bi bili krivec za slab volilni rezultat neke stranke. "Ko se praznujejo pravoslavni prazniki, po televiziji lahko slišite, da v Ljubljani zadiši po prašičkih, in podobno. To je podcenjujoče," je dejal Vakanjac in dodal, da ohranjanje srbske kulture ni le plesanje folklore.

Na ljubljanski policijski upravi so potrdili, da je shod priglašen ter da bodo, kot je to običajno, njegov potek spremljali in mu po potrebi prilagajali svoje dejavnosti.

Komentarjev 8
  • privat 20:59 14.september 2013.

    res je žurnalček..ko jim pustiš po njihovo se zgodi tudi srebrnica... naj oni zahtevajo..vejo kje je mocba!!

  • Žurnalček 07:14 06.september 2013.

    Jaz pa zahtevam , da se naredi revizija državnih uslužbencev vseh kategorij in da se uravnovesi zaposlenost posameznih Balkanskih kategorij , z njihovim številom prisotnosti v SLO prostoru ! Dogaja se isto kot se je na Hrvaškem . Od 5 ...prikaži več miljonov Hrvatov in 800.000 Pravoslavcev je bilo 19 partijskih sekretarjev Pravoslavcev , eden pa Hrvat ! To so Srbska posla oz. želja po njihovi neupravičeni manjšini. Revčki še na njihovem Kosovu ne morejo bit manjšina , hočejo pa to biti v SLO. Malo morgen !

  • Žurnalček 07:07 06.september 2013.

    Da nije Srbija ko Nokia , možda si slabo ćuo !