Slovenija
48750 ogledov

Vreme: Jutri bo še precej slabše kot danes

Neurje dež veter dež z vetrom povodenj deževje vreme nevihta Profimedia
"Temperatura bo v večjem delu države od 7 do 12, v alpskih dolinah in v mraziščih pa le od 1 do 5 °C."

Včeraj čez dan in ponoči je največ dežja padlo v severozahodni Sloveniji, so sporočili vremenoslovci Agencije RS za okolje. Na Kaninu je samodejna postaja izmerila 82 milimetrov dežja, v Zgornji Radovni 73 milimetrov, na Planini pod Golico 69, na Predelu pa 62 milimetrov dežja.

"Padavine so sedaj oslabele in marsikje ponehale, a ne za dolgo. Nad našimi kraji se še vedno zadržuje vremenska fronta. Pri tleh piha severovzhodni veter, v višinah pa jugozahodnik. Čez dan se bodo pojavljale krajevne plohe, predvsem na Primorskem bodo možne tudi nevihte. Največ padavin ponovno pričakujemo na severozahodu, v vzhodnih krajih pa bo krajevnih ploh razmeroma malo," so pojasnili.

Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko padavin.

V notranjosti je danes precej sveže, temperature so le med 10 in 16 °C. Bistveno topleje je ob sončnem vremenu ob morju, na Letališču Portorož je bilo ob 10. uri 24 °C.

Jutri nas bo prešla višinska dolina s hladno fronto

Še slabše vreme nas čaka jutri, ko nas bo prešla višinska dolina s hladno fronto. "Ponoči se bodo padavine na severozahodu okrepile. Predvsem na Goriškem bodo možne tudi nevihte."

Padavine se bodo jutri čez dan širile proti jugovzhodu, ozračje bo nestabilno. Večja verjetnost za nastanek neviht bo v južnem delu Primorske in Notranjske, kjer se bo pri tleh še zadrževal topel zrak. "Nad severnem Jadranom bo namreč nastal majhen ciklon, zato se bo zlasti v Slovenski Istri burja za krajši čas obrnila v jugo. Ob ohladitvi bo v visokogorju snežilo, nad nadmorsko višino okoli 2500 metrov lahko zapade okoli 20 centimetrov snega. Proti večeru se bo vreme umirjalo, od severozahoda se bo jasnilo," pišejo vremenoslovci.

Hladno bo. Dnevna povprečna temperatura po nižinah v notranjosti bo danes in jutri večinoma od 12 do 15 °C, "kar je okoli 10 stopinj manj, kot smo izmerili ob koncu tedna". Dolgoletna povprečna temperatura za sredino junija je sicer okoli 19 °C, pišejo vremenoslovci.

Najbolj sveže bo petkovo jutro: "Temperatura bo v večjem delu države od 7 do 12, v alpskih dolinah in v mraziščih pa le od 1 do 5 °C."

Na Arsu dodajajo, da ne gre za tako nenavaden pojav. "Še bistveno bolj izrazite so bile ohladitve v juniju včasih. 10. junija 1974 je bilo ob 14. uri v večjem delu Slovenije pod 10 °C, V Ratečah je bilo le 2 °C, naslednje jutro pa je celo snežilo. Snežilo je tudi na Vojskem, Jezerskem in v Bohinju."

Končno sledi otoplitev

Od petka naprej pa končno sledi otoplitev, v začetku prihodnjega tedna bo znova vroče. Vremenoslovci portala Neurje.si ne izključujejo možnosti, da se bodo naslednji teden temperature povzpele preko 30 stopinj Celzija. Več o tem, kaj nas čaka naslednji teden, si preberite na povezavi.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:08 12.junij 2024.

    Kje je lučka Kajfež Bogataj da nam razloži zakaj tak mraz v juniju ko se svet globalno segreva???