Slovenija
20 ogledov

Nectar zavezan k odkupu

Fructal Veronika Rupnik
Srbsko podjetje Nectar in Občina Ajdovščina sta podpisana pismo o nameri, v katerem se je Nectar med drugim zavezal, da ne bo zapiral proizvodnih lokacij v Ajdovščini in Kamniku.

Župan Ajdovščine Marjan Poljšak in prvi mož Nectarja Bojan Radun sta pismo podpisala s ciljem povečati konkurenčnost podjetja in zagotoviti družbeno odgovornost poslovnih odločitev, povezanih z razvojem Fructala v prihodnje.

Odkupili bodo vse sadje

Pri tem se je Nectar zavezal, da bo poskušal povečati učinkovitost prodaje in ohraniti ali povečati obstoječe število zaposlenih. Dolgoročno nimajo v načrtu zapiranja proizvodnih obratov v Ajdovščini in Kamniku. Prav tako so se zavezali, da bodo povečali vlaganje v razvoj lokalnih pridelovalcev sadja, od katerih bodo po prevladujočih tržnih cenah odkupili vse sadje za industrijsko predelavo, ki ga bodo lokalni pridelovalci ponudili.

Med Nectarjevimi zavezami je tudi možnost sodelovanja v projektu ustanovitve podjetja za raziskavo in proizvodnjo učinkovin za biološka zdravila. Občina Ajdovščina se bo vključila v projekt in sodelovala pri nastajanju razvojnega centra in sofinanciranju raziskovalcev in raziskovalne opreme. Zagotovila bo tudi možnost sodelovanja z oddelki Univerze v Novi Gorici, v Ajdovščini in oddelkom Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani.

Med zavezami občine sta subvencioniranje novih zaposlitev in sodelovanje pri pridobivanju nepovratnih sredstev za neposredne tuje naložbe. Zagotovila pa bo tudi primerno komunalno opremljeno zemljišče po nizkih cenah.

Obe strani se bosta sestali vsako leto po pripravi poslovnih poročil Nectarja, kjer bo podjetje predstavilo pretekle rezultate in načrte za prihodnost. Zavezali sta se tudi, da zadev ne bosta komentirali v medijih, dokler ne bodo izčrpane vse možnosti neposredne izmenjave mnenj in iskanja rešitev brez prisotnosti novinarjev.

"Srbsko sadje v Fructalovih sokovih"

Radun je za nekaj več kot 50 milijonov evrov kupil ajdovski Fructal, ki ga je prodajala Pivovarna Laško. Kot je dejal v intervjuju za srbski Press, pričakuje, da bo celoten proces prenosa lastništva in pridobivanja ustreznih dovoljenj končan v največ treh do štirih mesecih.

Obe podjetji bosta v prihodnje delovali skupaj, "na lokacijah, kjer je to najbolj smiselno". Kot je dodal, bodo nekatere investicije izpeljane v Srbiji, nekatere pa v Sloveniji. Vsi razvojni projekti pa se bodo pripravljali skupno.

Na tržišču bosta še naprej prisotni obe znamki. Nectar bo tako s prevzemom Fructala prisoten na evropskih trgih in že načrtuje naskok na nekatere nove trge. Ohranili bodo tudi vse znamke, s katerimi se ponaša Fructal.

Uvedli bodo spremembe

Zagotovo pa se bo v ajdovskem Fructalu spremenilo nekaj. "Zadnjih 10 let je Fructal uvažal sadje iz Španije, Italije in Poljske. Kar so denimo do včeraj kupovali v Španiji, a raste in uspeva v Srbiji, bo od sedaj prihajalo izključno iz Srbije. Torej, srbsko sadje v Fructalovih sokovih," je dejal Radun.

Radun miri delavce v Ajdovščini, naj se ne bojijo za svoja delovna mesta: "Optimizacijo je že opravil prejšnji lastnik skupaj z menedžmentom, tako da v tem trenutku niso potrebne nikakršne velike spremembe."

Komentarjev 1
  • privat 09:40 21.avgust 2011.

    verjetno mislijo v nektarju narediti to kar hočejo...samo drugo so četniški klani kaj ukažejo nektarju...nekaj kakor v srebrnici..ali pa v beogradu zažgimo mercator..nastavimo bombe......naredimo to zopet srbsko. No sej nikoli neveš,mogoče pa diriguje vse to ta klan,ki je naredil pokole ...prikaži več v srebrnici??Jaz jim ne verjamem ,ker pri njih ni nič nedotalivo!!