Slovenija
22 ogledov

Nemčija že iz krize, zbornica še odloča

Anja Ščuka, novinarka Žurnala24. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Nič čudnega, če ste pozabili. Zgodilo se je daljnega leta 2008.

Se še kdo spomni, zakaj je Bor umrl in česa obtožujejo lečeče zdravnike? Le malokdo, saj je bilo to daljnega leta 2008. Medtem je Nemčija padla v krizo in se iz nje uspešno izvlekla, na zbornici pa še vedno odločajo, ali bi zdravnici Zlatki Kanič odvzeli licenco ali ne.

Kaj je sploh zakrivila? V noči, ko so Bora sprejeli na intenzivni oddelek, je dežurala. Po navedbah Borovih staršev je niso videli od 23. do 8. ure, vmes jim niso dovolili do sina. Iz laboratorija, kjer so ugotovili 10-kratno preseženo vrednost amonijaka v krvi, naj bi zdravnico dvakrat klicali, a se ni oglašala.

Od zbornice smo lahko izvedeli le, da je zmotno presodila izvide in nezadostno ukrepala ob urgentnem stanju. V vednost še to: tistega dne je Kaničeva delala in dežurala skupno 24 ur. Kaj pa pediater Pogorevc?

Prvi je pomislil na presnovno bolezen in poklical v Ljubljano. Tam so mu po besedah Borovih staršev dali navodila za nižanje ravni amonijaka, a jih ni upošteval, Bora pa je brez sirene poslal v Ljubljano, kamor je prispel v komi.

Odločitev. Oči so še vedno uprte v predsednico zdravniške zbornice Gordano Živčec Kalan, ki se mora odločiti, ali bo zdravnici odvzela licenco. Samo njej pripada možnost, da uvede postopek ugotavljanja o odvzemu licence tudi zoper Pogorevca.

Oba sta namreč na sodišču in jima grozi kazen do petih let zapora. Čas je za težko odločitev, odgovore družini in jezni javnosti. Ne nazadnje, čas je tudi za konec negotovosti Borove zdravnice Zlatke Kanič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.