Slovenija
10298 ogledov

Nenavaden prometni znak na avtocesti, zato so ga postavili

Gradbiščni priključek Ljubljana - Grosuplje Žurnal24
Na avtocestnem odseku Ljubljana–Grosuplje smo opazili nenavaden prometni znak, številni so se spraševali, kaj pomeni.

Voznike, ki se dnevno vozijo na avtocestni relaciji Ljubljana–Novo mesto je presenetil prometni znak, ki ga na avtocesti ne vidimo ravno pogosto (glej zgornjo fotografijo). Obrnjeni trikotnik pomeni, da vozilo nima prednosti v križišču, puščica pa označuje obvezno smer. A le zakaj bi sredi avtoceste stal takšen znak, smo se spraševali? 

Obrnili smo se na Dars in dobili pojasnila, za kaj gre. "Prometni znak je namenjen voznikom (izvajalcu gradbenih del), ki se na avtocesto vključujejo prek pospeševalnega pasu z začasnega gradbiščnega priključka," so nam pojasnili. "Prometni znak predstavlja cestni priključek, kjer ima prednost vozilo, ki vozi po prednostni cesti oziroma glavni prometni smeri, ter smer desno, v kateri morajo voziti vozila, ki prihajajo s stranske prometne smeri (gradbiščnega priključka). Prometni znak se postavlja neposredno pred vključevanjem na prednostno cesto," so dodali na Darsu in naposled le pojasnili, v katerem grmu tiči zajec. 

"Iz priložene fotografije je razvidno, da je prišlo do zasuka prometnega znaka, ki so ga naši sodelavci, vzdrževalci avtoceste že postavili v pravilen položaj," so nam odgovorili z Darsa. Za to so potrebovali precej časa, saj je tak znak po naših opažanjih bil napačno zasukan praktično od vzpostavitve gradbiščnega priključka sredi junija vse do našega novinarskega vprašanja.

Gradbiščni priključek Ljubljana - Grosuplje | Avtor: Dars Dars

Prometni znak je bil očitno narobe obrnjen skorajda od začetka del, bodisi je šlo za šlamparijo bodisi nesrečni primer, a vendarle je trajalo precej dolgo, da so ga odgovorni naravnali v pravo smer. K temu je očitno botrovalo prav naše povpraševanje v preteklem tednu.

A vendarle, kot smo ugotovili, znaka niso le zarotirali, pač pa so ga tudi prestavili za nekaj metrov. Takole je namreč postavljen prometni znak po našem povpraševanju: 

Prometni znak na Darsovem gradbiščnem priključku | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Dars smo tudi povprašali, za kakšen gradbiščni priključek gre oz. za kakšna dela gre na tem odseku in predvsem kako dolgo bodo še trajala. Pojasnili so, da je na odseku dolenjske avtoceste A2 med Malencami in Šmarjem - Sapom proti Novemu mestu v dolžini približno en kilometer zaprt odstavni pas zaradi sanacije vkopne brežine Cerovec–Lisičje. "Dela, ki so stekla sredi junija letos, bodo zaključena do sredine letošnjega novembra," so za nas odgovorili na Darsu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1