Slovenija
6471 ogledov

Marta Kos prikimala Golobu

Robert Golob Daniel Novakovič/STA
Po odstopu Tomaža Vesela bo vlada danes izbrala novega kanditata za komisarja, oziroma najverjetneje kandidatko, ki mora skozi celotno proceduro do srede.

Po tem, ko je v od kandidature odstopil Tomaž Vesel, ima vlada le tri dni časa, da imenuje novo kandidatko za komisarsko mesto. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v pismu vladi dala jasno vedeti, da Vesel ni primeren kandidat, saj ne izpolnjuje kriterijev, ki jih je sicer navedla šele pred kratkim. Koalicija je nato sporočila, da kljub temu stoji za Veselom, ki je tudi že prestal zaslišanje pred matičnim odborom, kjer je dejal, da se počuti kriv, ker ni ženska. 

Preberite tudi:  Ursula von der Leyen na obisku v Sloveniji Slovenija Janša: Golob in von der Leyen se bosta znebila Vesela, tak je načrt

Tomaž Vesel | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sloveniji obljubljen resor širitve?

Von der Leyen, ki skuša sestaviti spolno uravnoteženo komisijo, doslej pa ima med 27 kandidati le devet kandidatk, je pritisnila na Slovenijo, Malto in Romunijo, da kandidata zamenja s kandidatko. Romunija je v Bruselj že poslala žensko ime, medtem Malta vztraja pri kandidati Glennu Micallefu.

V zameno za menjavo kandidata s kandidatko naj bi von der Leyen Sloveniji obljubila želeni resor širitve, kjer komisar upravlja s šestimi milijardami evrov.

Von der Leyen je kot ključno merilo pri sestavljanju komisije izpostavila kompetentnost kandidatov, kar po njenem izpolnjujejo nekdanji premierji, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki EU. Vesel teh pogojev ne izpolnjuje.

Odnosi med Golobom in Kos naj bi se otoplili

Po doslej znanih podatkih nobena od koalicijskih strank ni bila zaprošena, da predlaga svojega kandidata, tako, da bo kandidata oziroma kandidatko ponovno izbral premier Robert Golob, ki se je tudi že pogovarjal z Marto Kos, nekdanjo veleposlanico v Nemčiji. Po zadnjih informacijah je Kos pristala predsedniku vlade Robertu Golobu dala soglasje za kandidaturo za evropsko komisarko. Kos je po burnem umiku kandidature za predsednico države izstopila iz stranke Gibanje Svoboda, a odnosi naj bi se zdaj nekoliko otoplili. Seja vlade bo začela ob 11. uri. 

Predsednik vlade Robert Golob je Marti Kos mesto evropske komisarke ponujal že pred evropskimi volitvami, a bi morala Kos takrat prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svobod. Kos je takrat njegovo ponudbo zavrnila. 

Marta Kos | Avtor: Anže Petkovšek Marta Kos Anže Petkovšek

Za Tanjo Fajon lobirajo evropski socialisti

Pogoje, ki jih navaja von der Leyen, izpolnjuje tudi predsednica SD in zunanja ministrica in nekdanja poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon, za katero lobira tudi politična skupina Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, druga največja politična stranka v Evropskem parlamentu, ki je pri razporeditvi komisarskih mest dobila bistveno manj položajev kot Evropska ljudska stranka, iz katere prihaja von der Leyen. Po nekaterih informacijah pa zaradi zaostrenih odnosov med SD in GS, Fajon nima velikih možnosti, kar potrjujejo v SD, kjer pravijo, da klica Goloba niso prejeli. 

Tanja Fajon | Avtor: X X

Plača evropskega komisarja znaša okoli 25 tisoč evrov.

Zrasle delnice Marjetke Jager

V janosti se je zadnje dni omenjalo tudi ime Metke Jager. Jager je najvišje rangirana slovenska diplomatka v Evropski uniji, je namestnica generalnega direktorja na generalnem direktoratu za mednarodna partnerstva Evropske komisije. Velja tudi za politični kader, blizu Robertu Golobu. Omenja se tudi ime Irene Joveve, evropske poslanke iz Gibanja Svoboda. 

Predsednica Evropske komisije se je sicer zavzemala, da bi delo komisarja nadaljeval dosedanji slovenski komisar Janez Lenarčič, odgovoren za humanitarno pomoč in krizno upravljanje.

Po potrditvi kandidatke ali kandidata na vladi bo sledila tudi predstavitev pred pristojnim odborom v DZ. Mnenje odbora za vlado sicer ni zavezujoče. 

Po tem, ko bo von der Leyen v sredo predstavila sestavo in razdelitev resorjev, bodo sredi oktobra v Bruslju potekala še zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Komisija naj bi mandat nastopila proti koncu leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 59
  • jezero 14:08 09.september 2024.

    Fajonova vendar veliko bolje pozna bruseljske sobane! Poleg tistih iz Litijske ceste!

  • atamama 12:05 09.september 2024.

    Neumnost je bilo to, da je PV sploh hotel ustreči želji in drugo, kaj bo dobil. Koliko smo dobili ob poplavah od Lenarčiča? Koliko % manj kot bi nam pripadalo? Ali stroški obiska tiste gospe na koroško štejejo kot prispevek ...prikaži več iz sklada EU? Zato PV brca v temo, , bolje bi bilo če bi Madžare podprli v mirovni misiji in pokončni drži. Tako pa?

  • matermila 11:58 09.september 2024.

    Da se razumemo, Tomaž Vesel NI odstopil, ampak so ga odstopili, ali bolje, ga je odstopil brezjajčni škodljivec, ki je še tri dni nazaj pleteničil, da imamo 1A kandidata. Von der lajdra, mu jih je malo napela (ker ve, da ...prikaži več je velika rupa v vladi), brezjajčni se je usral kot golob in sramota je tu. Seveda bo zdaj vsaka frulica dobra in stale bojo v vrsti za plačo 25 jurjev in po koncu mandata še dve leti 15 jurjev, ker so itak nezaposlivi.