Slovenija
11 ogledov

"Ni minil dan brez solz"

(Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
10 krogov za 10 nasmehov. "Pri -10 stopinjah smo spali in jedli v avtomobilu, prali smo se v trgovinah," pripoveduje 19-letnica, ki si je želela, da se ne bi rodila.

Predstavljamo prvo zgodbo, ki je vključena v humanitarni projekt 10 krogov za 10 nasmehov ultramaratonca Mateja Markoviča.

Kalvarija se je začela pri 15 letih
Iris
iz Ljubljane v življenju pozna več bridkosti kot radosti. Družina 19-letnice je že vrsto let brez prave strehe nad glavo in zaradi bolezni obeh staršev preživlja hudo socialno stisko. Iz prvega stanovanja, v katerem so živeli skupaj s starimi starši, so jih vrgli, ker sta oba stara starša umrla.

Če bi vedela, da se bo moje življenje tako zapletalo in bo takšno, kot ga imam zdaj, bi bila moja edina želja, da se sploh ne bi rodila. Ampak v tistem
trenutku sem bila jaz za svoja starša mali sonček upanja in veselja.
Iris

Iz svojega otroštva se nato spominja predvsem, kako so se morali seliti iz stanovanja v stanovanje. Ko je bila stara 15 let, se je lastnica stanovanja, v katerem so bili takrat, odločila, da ga bo prodala. Ostali so dobesedno na cesti. Na razpisih za neprofitna stanovanja nikoli niso uspeli, na pisma za pomoč se prejšnja županja in sedanji župan nista odzivala.


Štiri leta brez elektrike
Potem ko so sosedje družini Strojan odrekli gostoljubje, se je družina vselila v hišo, ki je bila predvidena za zloglasno družino. V njej so vztrajali skoraj štiri leta brez elektrike, ogrevanja in tople vode. "Življenje se mi je obrnilo na glavo, vrstniki v šoli so me zbadali, govorili so mi različne žaljivke, družba, v kateri živim še danes, me je totalno izolirala. Ni minil dan brez solz na mojem obrazu. Borili smo se iz dneva v dan za golo preživetje," pripoveduje dekle.

 

Februarja lani so jih iz že tako bornega zatočišča deložirali. "Začelo se je življenje v avtomobilu, na -10 stopinj Celzija smo spali in jedli v avtomobilu, prali smo se po okoliških trgovinah, zmrzovali, zelo nerada se spominjam občutka, ko nisem čutila svojih prstov na nogi, starša sta se tresla od mraza ... Bilo je grozno, če bi se v tem trenutku znašla v isti situaciji, bi se raje obesila, kot pa da bi morala zopet iti skozi vse to."

Več o dobrodelni akciji 10 krogov za 10 nasmehov TUKAJ.

V tem času so zboleli. Hčerka boleha zaradi težav s črevesjem, zato lahko le izredno obiskuje trgovsko šolo, slej kot prej bo potrebovala operacijo, ji napovedujejo zdravniki. Mater so odpustili, ko je bila na bolniški, v istem času je službo izgubil še oče, ko je bil na bolniški zaradi sesedanja pljuč.

Tek za upanje
Trenutno družina ne vidi svetle prihodnosti, žarek upanja pa ji vliva humanitarna akcija ultramaratonca Mateja Markoviča, ki bo od 3. do 12. junija v 10 slovenskih mestih vsak dan pretekel maraton, vsakega za nekoga v stiski. Mateju se bo lahko med tekom na poljubno razdaljo pridružil kdorkoli, zbrane humanitarne prispevke pa bodo brez posrednikov namenili izbranim ljudem v stiski. Med njimi je tudi družina obupane Iris.

"Vsak vaš pretečen centimeter se bo zapisal globoko v naših srcih. Zaradi vas in vam podobnih se bodo mogoče kdaj zasvetile iskrice tudi v mojih očeh. Hvala vam za upanje v boljši jutri!" sklene pismo Iris.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.