Slovenija
192975 ogledov

Nikar ne počnite tega, ko v trgovini tehtate sadje ali zelenjavo!

tehtanje trgovina sadje zelenjava tehtnica
1/3
Profimedia
Bralka nam je poslala posnetek iz trgovine Spar, na katerem lahko vidimo, kako tehta por. Ko s tehtnice odstrani plastično zaščitno površino, se masa spremeni z 1,198 kg na 1,062 kg, kljub temu da je izhodišče v obeh primerih 0,0 kg in tehtnica po odstranitvi zaščitne površine ne pokaže negativne vrednosti.

Spar smo zato prosili za pojasnila. "Ja, smo imeli že primere, ko so si kupci, žal narobe, razlagali plastične pokrove," odgovarjajo v Sparu in dodajajo, da so plastični zaščitni pokrovi povsem regularna stvar, kar potrjujejo tudi na uradu za meroslovje.

"Tehtnice v naših trgovinah so kalibrirane na maso plastike, ki je na tehtnice nameščena z namenom njihove zaščite. To pomeni, da ko stehtate izdelek na plastiki, se vam odčita pravilna teža. Če plastiko odstranite, tako sicer dobite manjšo maso, ki pa je nepravilna, saj je na tehtnici plastika še vedno upoštevana in tako dejansko ne plačate celotnega izdelka," sporočajo iz Spara.

Urad za meroslovje je v preteklosti prejel že več prijav, češ da nekatere trgovine goljufajo pri tehtanju sadja in zelenjave: "Potrošnike želimo opozorili, da gre pri odstranjevanju plastičnih pokrovov s tehtalne površine za nepooblaščeno poseganje v pravilno nameščene in kalibrirane tehtnice. Pri tehtanju blaga brez zaščitnega pokrova gre za oškodovanje trgovcev in ne potrošnikov."

tehtanje trgovina sadje zelenjava tehtnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Pojasnjujejo, da so izvedli več preverjanj točnosti tehtnic na oddelku sadja in zelenjave: "Postopek preskusa s plastičnim pokrovom in brez njega smo tudi posneli. Pri kontrolnem preskusu je bilo ugotovljeno, da je tehtnica točna in ustreza predpisanim meroslovnim zahtevam."

Urad opravlja redne preglede, še sporočajo iz Spara, že letos smo jih imeli kar nekaj in pri nas nikoli ni bilo nobenih goljufij: "Tovrstnih praks se Spar ne poslužuje, saj je korektnost do kupcev temelj našega načina dela. Seveda pa se naši kupci v primeru nejasnosti in po pomoč pri tehtanju vedno lahko obrnejo na naše prodajalce v trgovini, ki jim bodo z veseljem pomagali in razložili vsako situacijo."

Z urada za meroslovje pa še sporočajo, da nadzor nad neavtomatskimi tehtnicami izvajajo konstantno, skozi celo leto pri različnih uporabnikih in izvajalcih meritev: "Pri nadzoru preverjamo predvsem istovetnost in skladnost tehtnic s spremljajočo predpisano dokumentacijo (tipski certifikat, izjava o skladnosti), veljavnost overitve, ustreznost meroslovnih in zaščitnih oznak ter programske opreme in pravilnost uporabe tehtnice. Pri kontrolnem pregledu tehtnico testiramo in pri tem ugotavljamo, ali izpolnjuje predpisane meroslovno-tehnične zahteve (predvsem ali je pogrešek kazanja tehtnice znotraj največjih dovoljenih pogreškov). Glede na dosedanje izvedene meroslovne preglede neavtomaskih tehnic v Republiki Sloveniji ugotavljamo, da so le te točne, torej znotraj največjih dovoljenih pogreškov v skladu s pravilnikom."

Komentarjev 19
  • pacioti 23:22 14.julij 2024.

    kako pa tehtnica ve kdaj je v embalaži in kdaj ne?

  • sonja80 19:45 14.julij 2024.

    Tehtnica je nastavljena na 0 tako, da je plastika na njej že upoštevana. Saj imamo take tehtnice tudi v gospodinjstvu, kjer jo lahko nastavimo tako, da nanjo postavimo krožnik in pritisnemo tipko. Takrat se na tehtnici pokaže 0, kar pomeni, ...prikaži več da krožnik pri tehtanju ne bo upoštevan. Vsebino stehtanega lahko vsak preveri doma in se prepriča, ali je pravilno.

  • Kmodri_ 19:33 14.julij 2024.

    Še Pravi, da trgovine legalno lupijo kupce? Priceless!