Slovenija
59 ogledov

Niti ena tožba ni uspela

slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I iStockphoto
Doslej je bilo vloženo okrog 15 tožb zoper odločitve komisije in še niti ena odškodnina ni bila pravnomočno dosojena, več pa je bilo pravnomočno zavrnjenih.

Tudi s tem podatkom se je državna revizijska komisija (DKOM), ki je predseduje Borut Smrdel, odzvala na očitke o njenem delu. V javnosti sta najbolj odmevala razveljavitev razpisa za elektronsko cestninjenje in za škofjeloško obvoznico. Da so jih očitki zelo razburili kaže dejstvo, da DKOM doslej ni imela novinarskih konferenc. 

"Upam, da so me že prijavili"

„Skrajno neprimerno“ je ravnanje strank, ki „poskušajo z namigovanji in brez kakršnihkoli
strokovnih argumentov obračunavati z odločitvami DKOM in jih prikazati kot nezakonite, DKOM

pa kot koruptivno združbo, ki odloča po nareku različnih lobijev.“
Še toliko bolj skrb vzbujajoče je po mnenju Smrdela, če take sodbe daje „visok predstavnik izvršilne veje oblasti“, kot jih je podal direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste (DRSC) Gregor Ficko„Upam, da so vsi, ki to govorijo, že podali prijavo zoper mene ali drugega člana komisije in tako prevzeli odgovornost za svoje besede,“ je dejal Smrdel in opozoril, da je prijava tudi njihova zakonska dolžnost.

Številke ne držijo

DRSC je trdila, da so do jeseni uspeli v 70 odstotkih primerov pred DKOM, v novi sestavi po lanskem septembru pa jim razveljavijo 65 odstotkov razpisov. „Jaz sem edini član, ki se je septembra zamenjal,“ je dejal Smrdel in opozoril, da navedene številke ne držijo, ampak da je prav obratno. Leta 2011 je DKOM razveljavila 52 odstotkov postopkov, kjer je bila naročnik DRSC, leta 2012 44 odstotkov, od imenovanja novega predsednika pa jih je le 42 odstotkov. DRSC smo prosili za komentar in pojasnilo, ali se namerava Ficko za svoje izjave opravičiti.

"Opraviči naj sem, kdor je blokiral projekt"

"Če je kdo komu dolžan opravičilo, ga je dolžan vsem davkoplačevalcem kvečjemu tisti, ki se je odločil, da zaradi samo njemu razumljivih razlogov onemogoči izvedbo tega za Škofjo Loko, Gorenjsko in Slovenijo prepotrebnega projekta ter črpanje 21,5 milijona evropskih sredstev," pa se odzvali na DRSC. 

Podjetja ne smejo preverjati

DKOM za pritožbe, ki so oddane pred rokom za oddajo naročila in se nanašajo na razpisne pogoje, ne sme preverjati, ali jih je oddalo podjetje, ki bi se samo lahko prijavilo, se je Smerdel odzval na očitek, da zahtevke za revizijo vlagajo fantomska podjetja, ki se na razpis sploh ne bi mogla prijaviti. Edini zakonski pogoj za vložitev pritožbe pred iztekom roka za oddajo ponudbe je, da podjetje opravlja dejavnost, potrebno za izvedbo javnega naročila. Od skupaj 516 lani vloženih revizijskih zahtevkov je bilo pred oddajo ponudb vloženih 96, delno ali v celoti pa je bilo razveljavljenih 32.

DRSC še vedno meni, da je DKOM posegala v pristojnosti naročnika, da sam določi katere reference bo zahteval in kakšno zavarovanje za resnost ponudbe bo zahteval. "Poljanska obvoznica Škofje Loke je največji projekt na 6.000 kilometrov dolgem omrežju s katerim upravlja Direkcija RS za ceste, skupni investicijski stroški so ocenjeni na 43 milijonov evrov, zahtevane višine referenc pa v sorazmerju z vrednostjo in pomembnostjo naročila. S tem je DRSC želela zagotoviti izvajalce, ki bodo dela opravili kvalitetno in pravočasno, torej take, ki so v preteklosti že uspešno izvedli primerljiva dela, sploh ker je že nastala škoda zaradi stečaja prvotnega izvajalca. V primeru, da projekt ne bo izveden v tej finančni perspektivi pa je izgubljenih 21,5 milijona evropskih sredstev," so opozorili na DRSC. 

DKOM pa je predsednika parlamenta Janka Vebra in predsednico vlade Alenko Bratušek že zaprosila za sestanek, na katerem bi govorili o poskusih diskreditacije DKOM.  

Komentarjev 1
  • Fulmmer 15:31 23.julij 2013.

    No ja, predsednik DKOMa bo pa ja najbolj kompetenten da ugotovi če kje kaj smrdi...