Slovenija
2906 ogledov

Noro, ignorirali so opozorila glede neviht, nato obupano klicali na pomoč

Reševanje v gorah PU Kranj
Na Policijski upravi Kranj ogorčeni, potem ko so včeraj prejeli šest klicev na pomoč.

Letalska policijska enota je z dežurno ekipo GRZS za reševanje v gorah tudi včeraj obravnavala kar šest klicev na pomoč. V štirih primerih je ekipa s policijskim helikopterjem opravila reševanje, v dveh primerih pa je bilo reševanje preklicano medtem, ko je posadka še pred vzletom čakala na umiritev vremena zaradi hujše nevihte, so sporočili s PU Kranj. 

"V tem tednu – in danes je 'šele' četrtek – je policijski helikopter v gore poletel že 11-krat. Trikrat v ponedeljek in po štirikrat v torek in včeraj. Prejšnji teden je bilo reševanj 19, obremenjenost posadk in reševalcev pa se zelo stopnjuje predvsem zadnje tri tedne, ko je sezona dobila še dodaten zagon in je v gorah umrlo že pet ljudi," so zapisali v sporočilu za javnost.

V ponedeljek so bila reševanja v dveh primerih nujna zaradi poškodb ob padajočem kamenju. Eden je med reševanjem zadel gorskega reševalca, v drugem primeru pa je na območju Triglava kamen priletel v zatilje pohodnice. Tretje ponedeljkovo reševanje je bilo opravljeno na Kredarici zaradi bolezenskega stanja. 

V torek je v Severni Triglavski steni med plezanjem padel alpinist in se zelo hudo poškodoval, nad planino Dobrenjščica je pohodnik zašel na neprehoden in nevaren teren in ga je bilo potrebno rešiti. Na Kobariškem stolu je umrl jadralni padalec, na Kredarici pa je bilo zopet potrebno reševanje zaradi slabosti, so pojasnili v Policiji. 

Včeraj pa je bilo klicev na pomoč kar šest. Najprej za Kredarico zaradi onemoglosti in nato zaradi padca na območju slapu Kozjak, kjer pa je francoska pohodnica na kraju odklonila helikoptersko pomoč. V steni Velikega Draškega vrha je ekipa pozno popoldan zatem reševala še zaplezani osebi, na območju Korošice pa onemoglo pohodnico. Še dve prijavi za reševanje sta bili med čakanjem na umiritev vremena zaradi neviht preklicani. V enem primeru gre za prijavo zaradi strahu pred bližajočo nevihto na Mangartu, v drugem pa za izgubljeni pohodnici med Krmo in Staničevim vrhom, še piše v sporočilu za javnost.

Reševanje v gorah | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Včeraj je pohodnikom ogromno težav povzročila nevihta, ki se je ponekod razbesnela tudi v gorah. "Gre za dejavnik, na katerega mnogi velikokrat opozarjamo, a ga pohodniki pogosto ne jemljejo dovolj resno," so opozorili na PU Kranj.

Pri reševanju na Draškem vrhu sta bili plezalki okoli 16. ure približno 250 metrov pod vrhom gore, ko sta opazili da se bliža nevihta, zaradi česar sta poklicali pomoč. Helikopter ju je lahko rešil šele okoli 19. ure, ko so se razmere umirile. Enako sta zaradi bližajoče nevihte na pomoč poklicali tudi pohodnici na Mangartu, ki pa ju kasneje ni bilo potrebno reševati s helikopterjem. 

"Glede na veliko število nesreč v gorah in klicev pohodnikov, da so v brezizhodnih situacijah, zato ponovno pozivamo k odgovornosti, previdnosti in premišljenim odločitvam. Upoštevajte vreme, načrtujte turo, imejte ustrezno opremo in obutev, dodatna oblačila, dovolj vode, kondicijo, hodite vsaj v dvoje. Domače seznanite s turo, imejte napolnjen telefon in vklopljene lokacijske podatke," so jasni v Policiji. 

"V poletnem času pa sledite načelu, da se v gore hodi zgodaj in da ste do popoldneva, ko se poletne nevihte rade razbesnijo na varnem in po možnosti že v dolini. Opazujte nebo in oblake, ob bližajoči nevihti pa se izogibajte izpostavljenim točkam in objektom, poiščite varno zavetje in počakajte, da se razmere umirijo. Če se znajdete na robu police je dobro, da se pripnete z vrvjo," so še dodali v sporočilu za javnost.

"Ne silite v gore, sploh pa ne v alpinistične smeri, če obstaja verjetnost neviht! Če boste po nevihti mokri, nimate rezervnih oblačil ali pa vas bo strah, je to običajno zato, ker ste podcenjevali naravo in ker se na turo niste ustrezno pripravili!" so besno zaključili v Policiji ter dodali: "Pohodnike, predvsem tujce, pa pozivamo, da izkoristite pomoč licenciranih planinskih in gorskih vodnikov, ki so strokovnjaki za gore in vas bodo s svojimi znanji najbolje obvarovati pred nevarnostmi."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 11:04 15.avgust 2024.

    Policjoti ne jokajte, saj se "hriboplazilci" delajo norca iz vas, tko, kot brazilci na južnem koncu Slovenije!!! Začnite zaračunavat in garantirano bo reševanj sigurno 90% manj!

  • manja53 10:37 15.avgust 2024.

    Pismo rosno. res pa gore NISO sprehod. Vse budale, ki same sprovocirajo nesrečo zaradi objestnosti mastno udariti po žepu!!!

  • Željko 10:32 15.avgust 2024.

    Sej je Holob dvignil cene bencina tako da nič skrbet samo kličite vse vas bomo vozili še domov če si boste le zaželeli