Slovenija
2664 ogledov

Nova ministra čaka veliko dela

Robert Golob vlada RS gov.si Zasedanje vlade pod vodstvom Roberta Goloba.
Opozicija ocenjuje, da bosta imela nova ministra veliko dela. Če je bil odstop ministra Felde za SDS manjše presenečenje, je bil za NSi razumljiv.

Današnje napovedi ministrskih menjav so v opoziciji pospremili z ugotovitvijo, da bosta imela oba nova ministra veliko dela. Na obrambni resor prihaja politični obraz, sta ugotavljala Jelka Godec (SDS) in Matej Tonin (NSi). Odstop ministra za izobraževanje Darja Felde pa je za Godec manjše presenečenje, za Tonina pa razumljiv. Premier Robert Golob bo namesto njega za ministra predlagal dolgoletnega direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja.

Vodja poslancev SDS Godec je za Sajovica dejala, "da je očitno najbolj zvesti vojak pri Golobu". Ob tem je ugotavljala, da Golob pri svojem kadrovanju enkrat izpostavlja strokovne, drugič politične kompetence.

Tonin: Sajovica čaka veliko dela

Matej Tonin | Avtor: Profimedia Matej Tonin. Profimedia
Nekdanji minister za obrambo in prvak NSi Tonin je danes ob robu zasedanja evropskega parlamenta dejal, da je bil že čas, da so dobili kandidata za novega obrambnega ministra, ker tudi "Slovensko vojsko, samo obrambno industrijo in celotne varnostne zadeve čakajo pomembni izzivi".

"Sem pa zadovoljen, da predsednik vlade spoznava, da so za ministrska mesta ključni predvsem dobri in sposobni politiki, da ti nič ne pomaga dober gospodarstvenik, dober profesor, da je politika svojevrstna obrt, kjer moraš znati predvsem dobro stvari usklajevati, koordinirati, da lahko na koncu tudi dostaviš, kar si obljubil," je povedal Tonin, ki bo z veseljem poslušal Sajovičevo predstavitev v DZ.

Tonin napoveduje, da bo imel obrambni minister veliko dela in da ga čakajo pomembni projekti, kot sta realizacija izgradnje srednje bojne bataljonske skupine in nakup osemkolesnikov. "Naj pa vladna koalicija ne pričakuje, da bo Nova Slovenija zagotavljala glasove za njegovo izvolitev," je še dodal.

Godec: "Danes je očitno dovolj dober za ministra"

Odstop ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde pa je po besedah Tonina razumljiv, saj se je v slovenskem šolskem sistemu nabralo veliko težav. "Šolniki opozarjajo, da nam šolski sistem razpada pri živem telesu, učitelji izgubljajo avtoriteto, premalo jih je, kurikulum je neučinkovit," je naštel nekaj težav. Meni, da bo potrebna "nova metla, da stvari in koncepte zastavi na nov način".

Jelka Godec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Godec je na drugi strani odstop Felde označila za manjše presenečenje, kandidat za novega ministra Vinko Logaj pa je presenetljiv, saj je "odstopil kot direktor zavoda za šolstvo pred počitnicami, ker se ni strinjal s politiko vmešavanja Tine Gaber v delovanje tega zavoda, danes pa je očitno dovolj dober za ministra".

V SDS so danes med kadrovskimi menjavami v vladi pričakovali tudi odstop kar samega predsednika vlade Roberta Goloba zaradi "komisarske sage" ali vsaj odstop ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh zaradi "kršenja več zakonov", je v izjavi za medije povedala Godec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bleki 22:10 17.september 2024.

    Kdo rabi šolo. Lahko maš magisterij, pa dobiš minimalno plačo, ali malo več, povprečno. Lahko si pa poslanec mesar, ali čevljar, pa minister, ki nima nobene posebne izobrazbe in znanja. Kar nekaj takih je v sedajni, trenutni vladi. Tako da ...prikaži več ne sekirat za šole.

  • munja 20:57 17.september 2024.

    Ha, ha, ha, endrek3 poznaš še kakšen boljši vic, kot je ta tvoj neumen komentar??? Pojdi h golobu za dvornega norčka, pa boš obveščen o vsej godlji, ki se nabira v vedno večjih količinah. To je zaskrbljujoče, ne pa STA, ...prikaži več cepec, obseden z JJ!!!

  • Ender3 20:25 17.september 2024.

    Ne razumem več STA !! . Kaj ljudi zanima mnenje SDS, ki je pregovorno vedno proti in kritično do vsega, kar se dogaja v politiki zgolj za to, ker sami niso vladajoči..To kar počne slovenska tiskovna agencija je hudo zaskrbljujoče ...prikaži več in moteče za tiste, ki si želimo biti informirani, nepristransko neselektivno in necenzurirano.