Slovenija
29666 ogledov

Novo glede delovnega časa trgovin

Trgovina Profimedia
Vlada se je sestala na izredni seji.

Vlada in pristojna ministrstva so se seznanili s pobudo glede odprtja trgovin, kar bi omogočalo hitrejšo sanacijo škode po naravni nesreči, ki je prizadela Slovenijo. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, je to mogoče izvesti le z odredbo poveljnika.

Oredba bo izdana čez eno uro in bo omogočila, da bodo lahko trgovine z živili, tehnično opremo in tudi otroško opremo odprte ne glede na zakon o trgovini tudi ob nedeljah in praznikih, je sporočil Šestan. Udredba bo dopušala tudi daljši čas odprtja. "Določanje delovnega časa bo prepuščeno trgovinam," je še pojasnil Šestan. 

Šestan opozarja na enotno komunikacijo 

Šestan je opozoril, da so tudi na vladi potrdili, da vsa komunikacija ministrstev in vseh drugih, ki bi želeli pomagati ali sodelovati v intervenciji poteko preko Civilne zaščite in sicer podpora@urszr.si, naredili pa bodo tudi lažjo domeno in jo objavili (poplave@gov.si). Vse ponudbe bodo preučili in ko bo potrebno, tudi uporabili, napoveduje Šestan. 

Odprli bodo živilske trgovine in trgovine s tehničnih blagom

Iz Mercatorja so sporočili, da si prizadevajo ohranjati oskrbo ljudi na najbolj prizadetih območjih in se iz ure v uro prilagajajo razmeram glede na dostopnost trgovin. Prednostno v trgovine dostavljajo embalirano vodo in kruh ter druge nujne izdelke. "Mercator bo vodo najbolj ogroženim doniral, poskrbel pa bo tudi za zbiranje humanitarne pomoči v trgovinah. V skladu z odločitvijo vlade o izjemi glede obratovanja trgovin ob nedeljah, bo jutri, v nedeljo, 6.8.2023, odprtih 89 Mercatorjevih market trgovin in 21 trgovin M Tehnika," so še sporočili. Tehnično blago bo v nujnih primerih iz teh trgovin dostavljala tudi spletna trgovina, organizirana pa bodo tudi dežurstva za primere nujnih potreb po tehničnem blagu. Seznam odprtih trgovin je objavljen na www.mercator.si.

Skupaj z Jamnico bo Mercator doniral več kot 45.000 litrov vode za najbolj ogrožene ter za gasilce in pripadnike civilne zaščite, ki se z izjemnimi napori borijo s posledicami neurja. Humanitarno pomoč bodo zbirali tudi v trgovinah, kjer bodo organizirane košare, v katerih bodo zbirali izdelke za dnevno rabo, kot so toaletne potrebščine in živila z daljšim rokom uporabe. Poskrbeli bodo tudi za prevoz omenjene humanitarne pomoči, da bo prišla prek Slovenske karitas, Rdečega križa in enot civilne zaščite do pomoči najbolj potrebnih. 
 
Ob tem se v Mercatorju zahvaljujejo zaposlenim, ki ponekod kljub zelo oteženim razmeram vseeno uspevajo ohranjati obratovanje trgovin. Zahvaljujejo se tudi gasilcem, pripadnikom civilne zaščite in vsem drugim, ki se za nesebično pomoč najbolj ogroženim spopadajo s težkimi razmerami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • munja 17:57 05.avgust 2023.

    Delovni čas trgovin ste pozabili napisat!!

  • pepca 17:43 05.avgust 2023.

    Predlagam, da vsi funkcionarji v državnih inštitucijah, poslanci, ministri in njihovi sekretarji - donirajo enomesečno plačo za prizadete v popravah - potem bomo tudi navadni ljudje prispevali. V medijih naj se objavi točne zneske, ki jih bodo zgoraj omenjeni donirali.

  • Anonraaa78 17:01 05.avgust 2023.

    Šestan,da te ni sram! Kaj sploh delas na tej funkciji,ko bi moral bit ze v penziji! Pojdi delat sam v trgovino ce si tako pameten! In se nekaj, kaj imajo trgovine,ki so na primorskem ali goriskem s tem,da morajo bit ...prikaži večt odprte???Tu ni bilo poplav !!!!!!!!!!!!!!!!!