Slovenija
3588 ogledov

Poklukar sporočil, od jutri konec karanten

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Od jutri ni več karanten, vstop v Slovenijo brez pogoja PCT.

Janez Poklukar je popoldne sporočil, da bo vlada v naslednjih dneh sporočila, katere ukrepe bo sprostila in kateri bodo še naprej ostali v veljavi. Ukrepe bodo sproščali postopoma in premišljeno, je v kratki izjavi pred novinarji dejal minister za zdravje.

Edini napovedani ukrep glede sproščanja stopi v veljavo jutri, ko se oseba po rizičnem stiku ne bo pošiljalo v karanteno, je sporočil minister.

Vlada je pozneje sporočila, da je danes izdala odlok o prenehanju veljavnosti odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 in ga bo objavila v uradnem listu, so sporočili po seji vlade. 

Vstop v Slovenijo, ki je bil doslej zaradi pandemije covida-19 pogojen z izpolnjevanjem pogoja PCT, torej poslej ne bo omejen. 

Dodali so, da bo odlok začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Datuma objave v uradnem listu niso sporočili. Kot so še pojasnili, na podlagi mnenja strokovne skupine ministra za zdravje covid-19 ni več karantenska bolezen in se karantene ukinejo, zato ni več razloga za omejitev vstopa v Slovenijo. Za vstop v Slovenijo tako ne bo več potreben pogoj PCT (preboleli, cepljen proti covidu-19 ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom).

Minister je na novinarski konferenci pojasnil, da so razmere preučili, podatki so boljši, vendar bodo kljub temu opravili še en krog usklajevanj, zato so razpravo o preostalih ukrepih prestavili. 

Po njegovem zaradi časovnice kdaj in kako, še niso sprejeli dokončne odločitve, po njegov pa predlog ministra Počivalška o odprtju nočnih lokalov pri tem ni igral posebne vloge. Nova razprava s strokovnjaki bo v naslednjih dneh, v ponedeljek torej ni na vidiku sproščanje ukrepov.

Strokovna skupina že jutri?

Kdaj točno bosta stroka in vlada opravili posvet, Poklukar ni pojasnil. Po neuradnih informacijah STA bi se lahko že v soboto ponovno sestala strokovna skupina za covid-19, vlada pa bi lahko kasneje o rahljanju odločala na dopisni seji.

Vladno odločitev je bilo sicer pričakovati že v četrtek, a ministrska ekipa na dopisni seji ni odločala o epidemičnih ukrepih. Po poročanju nekaterih medijev se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva.

Počivalšek je v sredo v izjavi za medije namreč napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč. Prav tako je napovedal, da bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Udeleženci posveta pa so vladi predlagali ukinitev pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu so predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar predlagali ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj niso predlagali.

Iz ministrstva za notranje zadeve so STA sporočili, da so na današnji seji med drugim predlagali odpravo prepovedi zbiranja ljudi. Po njihovem predlogu bi se lahko zbiralo do 20 ljudi, na javnih prireditvah ob upoštevanju pogoja PCT pa do 1500.

 

 

Komentarjev 13
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 21:49 18.februar 2022.

    Najprej piskrbijo za tujce. Jasno. Kolaboranti.

  • rd2dmk2 21:35 18.februar 2022.

    dragi moji, okuženi in smrkavi vi ste vsi dobrodošli v sloveniji, ma vas ne bomo testirali in vas morili, kar lepo prijehite.. nič nimamo proti če prneste virus, pa ga veselo delite okoli, ma ni frke..pa tud v karanteno ni ...prikaži več treba več, saj ste navajeni da ste bolani , z gripo pa migreno pa vročino in še s čim hodil na šiht, no na šiht ne v službo v politiki, tam ste pa bili v bolniški stalno , ko je našlo se kakšno delo, ki bi se moralo opraviti z vašimi nežnimi rokicami.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 20:18 18.februar 2022.

    Kaj Pilatus ne vžge...za prelet zmage nad prazno blagajno in polnimi britofi ?!