Slovenija
13584 ogledov

Od danes velika novost na upravnih enotah

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Ukrepi bodo razbremenili upravne enote ter prispevali k hitrejšemu reševanju zadev.

Z današnjim dnem začne veljati zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, ki so ga na izredni seji DZ v prvi polovici julija potrdili poslanci. Zakon odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem ter poenostavlja zaposlovanje tujcev.

Pri prvem delu ukrepov gre za trajno ureditev, ki bo omogočala vložitev vloge v teh postopkih na katerikoli upravni enoti. Ti ukrepi bodo razbremenili upravne enote in tamkajšnje zaposlene ter prispevali k hitrejšemu reševanju zadev in zmanjšanju zaostankov na tem področju, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Odprava administrativnih ovir

Zakon tako odpravlja nekatere pomembne administrativne ovire, ki so vplivale na dolgotrajno reševanje upravnih zadev in postopkov na področju tujcev. Z odpravo krajevne pristojnosti pri pridobitvi bivalnih in delovnih dovoljenj za tujce bodo upravne enote bolj enakomerno obremenjene po celotni državi, kar bo skrajšalo tudi čas reševanja zadev, so prepričani.

Zakon uvaja tudi ureditev, ki bo po pridobitvi začasnega dovoljenja o pridobitvi potrdila o vloženi vlogi na upravno enoto ter informativnega lista zavoda za zaposlovanje tujcem omogočila delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do končne odločitve tekel dalje.

Ta ureditev se bo uporabljala za vse vloge, ki so na pristojno upravno enoto že vložene oziroma bodo vložene do vključno 30. septembra. Takšna ureditev se uporablja zgolj za delavce tujce, ki so državljani tako imenovanih brezvizumskih držav in je omejena na delo in prebivanje v Sloveniji, ob tem dodajajo na ministrstvu.

Če je vlagatelj vlogo za izdajo enotnega dovoljenja za delo in prebivanje ob uveljavitvi tega zakona že vložil, upravna enota na njegovo zahtevo izda potrdilo o vloženi vlogi, ki tujcu omogoča prebivanje v Sloveniji. Če delodajalec vloži vlogo za izdajo enotnega dovoljenja za delo in prebivanje po uveljavitvi tega zakona, pa upravna enota potrdilo o vloženi vlogi izda po uradni dolžnosti.

Zakon začne veljati danes

Na podlagi potrdila o vloženi vlogi ter soglasja zavoda k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo se tujec lahko zaposli. Zavod soglasje posreduje vlagatelju ter upravni enoti, ki vodi postopek. Poleg tega zavoda izda še informativni list in ga vroči delodajalcu, tujec pa nastopi delo najkasneje 15. dan od izdaje informativnega lista.

S tem se v zakonu ureja optimizacija administrativnih postopkov za pridobitev enotnih dovoljenj za prebivanje in dovoljenj za delo tuje delovne sile, ki jo slovensko gospodarstvo po navedbah ministrstva nujno potrebuje, kar bo pozitivno vplivalo tudi na povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, so prepričani.

Zakon je začel veljati danes, torej en dan sredini po objavi v uradnem listu. Del zakona, ki posega v zakon o prijavi prebivališča in določa ukinitev krajevne pristojnosti upravnih enot pri prijavi stalnega in začasnega prebivališča in določitev naslova za vročanje v Sloveniji, pa se začne uporabljati čez tri mesece.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Naklonsky 13:48 25.julij 2024.

    OK, in to naj bi bil “velik” uspeh golobizma? In s tem dosegom se nekdo ponaša? Ma dajte, no!

  • Pepe007 09:16 25.julij 2024.

    Kaj pa, če bi lokalcem, ki so jim poplave vzele dom, pospešili postopke za umestitev v prostor in pridobitev gradbenega dovoljenja? Aja, treba je nadaljevati mantro "vsi drugačni, vsi enakopravni". Tisti "enaki" pa naj pocrkajo.

  • bobubob 08:17 25.julij 2024.

    Ja, še nov dokaz, da je tujec, prišlek, za naše levodesne vlade (pa po EU po novem ni kaj drugače) vreden več kot domorodec. Tako je že od kraljevine juge dalje. Njim vedno nove olajšave, bonitete, sociala taka in drugačna, ...prikaži več, policijski in sodni 'odpustki', nam pa novi davki in prispevki, vedno več predpisov in vedno manj sicer zakonsko zagotovljenih pravic, ki pa so žal samo na papirju. In če pogledam še 'navzgor', Tujec je 'podmizno pokupil' vse, kar je tu kaj vrednega. Ker volimo, kot volimo.