Slovenija
17524 ogledov

Tako se bo Slovenija odzvala na odločitev o AstraZeneci

Janez Poklukar v UKC Maribor UKC Maribor
Poklukar: Strategijo cepljenja bomo prilagajali skladno s priporočili EME

Visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila (EMA) je potrdil povezavo med cepivom proti covidu-V19 podjetja AstraZenece in krvnimi strdki. Ni pa še jasno, kaj povzroča tovrstno reakcijo, je v pogovoru za italijanski časnik Il Messagero dejal Marco Cavaleri, ki je pri Emi pristojen za področje cepiv.

Poklukar: Strategijo cepljenja bomo prilagajali skladno s priporočili EME

"Po naših informacijah EMA danes zaseda, tako, da pričakujemo nova navodila s strani EME danes ali po nekih informacijah v četrtek," pravi minister za zdravje Janez Poklukar. "Skladno s priporočili EME bomo spreminjali ali prilagajali našo strategijo, ampak zadnja priporočila naše posvetovalne skupine za cepljenje na NIJZ, se skladajo z izvedbo strategije, tako, da ni bilo potrebno delati nobenih sprememb," dodaja Poklukar.  

Cepljenje z AstraZeneco za mlajše ustavljeno

Posvetovalna skupina za cepljenje na NIJZ je konec preteklega tedna predlagala, da se s cepivom AstraZeneca ustavi cepljenje mlajše populacije. Kot je povedala vodja Bojana Beović, bodo "za nekaj časa počakali, da se razjasnijo nekatere dileme glede varnosti cepiva AstraZeneca pri mlajših ljudeh". 

Kacin: AstraZeneca prvič dobavila veliko količino cepiva

Kot je danes povedak koordinator cepljenja Jelko Kacin, je AstraZeneca 1. aprila prvič dobavila veliko količino cepiv, prejeli smo 45.600 odmerkov. Skupaj bomo do konca aprila imeli na voljo 133.819 odmerkov AstraZenece.
Kacin sicer meni, da pri današnjih izjavah predstavnika EME ne gre za uradno stališče EME in da je malo verjetno, da bi AstraZeneca za celotno populacijo postala neustrezna.  
Kacin pričakuje, da se bo sprostila uporaba AstraZenece vsaj za nekatere kategorije prebivalcev. Kar zadeva cepljenje z drugim odmerkom tega cepiva, ko gre recimo za mlade ženske, ki naj bi bile zaradi hormonske kontracepcije bolj izpostavljene pa menui, da se bo do tega vprašanja opredelila EMA, nato pa tudi nacionalne agencije za zdravila.

Jereb: "Koristi še vedno pretehtajo tveganje"

"Tovrstnega zapleta, če govorimo o venskih trombozah o osrednjem živčevju, po mojem vedenju, v Sloveniji še nismo imeli, ti podatki prihajajo iz tujine," pravi Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivnih terapij na UKC Ljubljana.
"Obstaja verjetnost, da gre za povezavo med zapletom in cepivom, vendar je odstotek pojavnosti tega zapleta izjemno redek in, če tehtamo škodo in korist, je po mojem trdnem prepričanju cepljenje na strani koristi za posameznika in za celotno družbo," dodaja Jereb.

 

 

Komentarjev 23
  • Ivo 21:57 06.april 2021.

    Obstaja manjša verjetnost, da zadanete na lotu, kot da dobite krvni strdek, pa ga še vedno igrate! Me zanima kdo se jim bo šel cepiti sedaj s to brozgo. Starejših očitno ni škoda, mladih pa ne bodo več cepili. Potrč ...prikaži več pridi nazaj in prevzemi, tile ne vedo več kje se jih rit drži!

  • Gandolf 21:26 06.april 2021.

    Na koga naslovim tožbo ker ste me cepili z Astro zeneco in ogrozili moje zdravje?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:30 06.april 2021.

    Mi lahko prosim kdo pove kakšna je v tem trenutku korist cepljenja? Pravijo, da cepivo ni odporno na vse te neke nove seve, da tiste prvotne korone skoraj ni več. Meni je samo to jasno, da ne jaz, ne dohtarji ...prikaži več nimamo pojma zakaj gre pri epidemiji, razen da nas nategujejo kot norce, vsak ki ima kaj besede v državi.