Slovenija
8023 ogledov

Beović: "Počakali bomo, da se razjasnijo dileme"

AstraZeneca cepivo Profimedia
V prvih treh tednih aprila bo cepljenje osredotočeno na starejše osebe, posvetovalna skupina pa je predlagala še eno spremembo, povezano s cepivom AstraZenece.

Skladno s spremenjeno strategijo cepljenja proti covidu-19 bodo v prvih treh tednih aprila cepljeni starejši od 60 let, ki se želijo cepiti. Predvideno je, da se bodo stari od 60 do 64 let cepili s cepivom AstraZeneca, lahko pa tudi starejši, če izrazijo interes za cepljenje s tem cepivom in želijo cepljenje opraviti čim prej.

Posvetovalna skupina za cepljenje je predlagala, da se s cepivom AstraZeneca ustavi cepljenje mlajše populacije. Kot je za 24ur povedala Bojana Beović, bodo "za nekaj časa počakali, da se razjasnijo nekatere dileme glede varnosti cepiva AstraZeneca pri mlajših ljudeh". 

O uporabi omenjenega cepiva pri mlajših so države začele razpravljati po pojavu tromboz pri posameznih pacientih. Beovićeva sicer dodaja, da vzročna povezava še vedno ni dobro dokazana, a da je bilo narejenih nekaj korakov naprej. "Videti je, da gre pretežno za ženske, pri nekaterih teh bolnikih so našli neka protitelesa proti trombocitom".

Na vprašanje, kaj to pomeni za mlajše osebe, ki so prvi odmerek že prejele, je odgovorila, da ne ve. Cepljenje z drugim odmerkom je predvideno po 12. tednih, do takrat pa bo po njenih besedah že več znanega.

Cepivo AstraZeneca | Avtor: Profimedia Profimedia
Evropska agencija za zdravila (EMA) bo o varnosti cepiva AstraZeneca spet presojala, končno poročilo naj bi bilo objavljeno naslednji teden. 

V več evropskih državah so prenehali cepiti mlajše osebe s cepivom AstraZeneca. V Franciji ga priporočajo le za osebe, starejše od 55 let. Tam so zabeležili v tednu od 19. do 25. marca tri primere "tromboz" na atipičnih mestih. Skupaj pa od začetka cepljenja 12 primerov, od tega štiri smrtne. Večina prizadetih so ženske, devet je bilo mlajših od 55 let.

AstraZeneca cepivo Covid-19 Zdravje Novo: To je verjetni vzrok za redek pojav strdkov po cepljenju

Na Nizozemskem so mejo postavili pri starosti 60 let. Tako so se odločili, potem ko so zabeležili pet novih primerov omenjenih stranskih učinkov, ki so prizadeli ženske, stare med 25 in 65 let. Ena med njimi je umrla. 

Podobno odločitev, torej za zaustavitev cepljenja mlajše populacije s tem cepivom, so v začetku tedna sprejeli v Nemčiji.

V Veliki Britaniji so doslej z omenjenim cepivom cepili več kot 18 milijonov ljudi. Zabeležili so 30 primerov krvnih strdkov, sedem ljudi je umrlo. V 22 primerih je šlo za cerebralno vensko sinusno trombozo, v osmih primerih je šlo za druge primere tromboze. "Tveganje za pojav te vrste strdka je zelo majhno," so zatrdili v nadzorni agenciji za zdravila in zdravstvene izdelke. Število in oblika domnevnih stranskih učinkov, o katerih so poročali doslej, pa po njihovih navedbah nista nič posebnega v primerjavi s stranskimi učinki drugih cepiv, ki se uporabljajo že rutinsko. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar Leon
    Leon 07:16 04.april 2021.

    NESPOSOBNI SO SPOSOBNI ONESPOSOBITI SPOSOBNE.

  • kontrahan 02:18 04.april 2021.

    A ne ga srat počakali boste, pa tolk ste kokodakali kako je vse varno. Sramota od dohtarjev ste. Samo dinarčke znate šteti.

  • Ender3 21:51 03.april 2021.

    Ga. Beović bi počakala na mnenje in odgovornost drugih 😌. Kaj pa rok uporabnosti cepiva?. V Srbiji so 25tisoč doz capiva AZ porabili za cepljenje tudi tujih državljanov, da ne bi prišlo da zapadlosti in škode. Bolj kot politična, je ...prikaži več to bila humanitarna gesta. Vse je daleč od tega, kar zna naša stroka in politika. Bedno !